13 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5)
Price Variation of 5 Pulses over a 5 year Period. All Prices are for 1kg of the Pulse.

Note :Price of Toor Dal and Til were the same in 2009.

1).If the price of Moong Dal and Toor Dal remain the same for 2014(compared to 2013),and price of other 3 items go up by 15% each (per kg compared to 2013), what will be the cost of 2kg of Moong Dal, and 4 kg of Poha in 2014?
a)    300
b)    320
c)    360
d)    340
e)    280

2).Pulse Factor is defined as the cost of 1kg each of the 5 pulses. Which year had the 3rd highest Pulse Factor?
a)    2009
b)    2010
c)    2011
d)    2012
e)    2013

3).Which Pulse showed the highest percentage increase in price over the 5 year period?
a)    Moong Dal
b)    Rajma
c)    Toor Dal
d)    Til
e)    Poha

4). If the Pulse Index is defined as Cost of 5kg of Toor Dal, 9 kg of Moong Dal, 13kg of Rajma, 4 kg of Til, and 1 kg of Poha, which year had the 2nd highest Pulse Index?
a)    2009
b)    2013
c)    2010
d)    2012
e)    2011

5).A family consumes 100 kg of Toor Dal, 90 kg of Moong Dal and 75 kg of Rajma every year. What is the percentage increase in expenditure of the family from 2009 to 2012?
a)    50.7%
b)    49.8%
c)    52.3%
d)    54%
e)    53.5%

Directions (Q.6-10):  980 families in a township use 7 brands of toothpaste: Coolgate, Farup, Cibacal, Palmolie, Pepsodebt, Meswik and Krystal. It is known that families that use Pepsodebt is more than the number of families using Faurp. The number of families using Meswik is 25% more than that of Cibacal. Coolgate has 20% more families using it than Palmolie. The numbr of families that use Krystal is twice the difference between number of families using Pepsodebt and Farup. The number of families using Cibacal is twice that of Krystal. Families using Farup are 20 less than those using Cibacal. The number of familes using any toothpaste is a multiple of 10, and it is known that number of families using Krystal is less than 120.

6). How many families use Pepsodebt?
a)    120
b)    140
c)    160
d)    180
e)    Cannot be determined

7).What is the difference between number of families using Cibacal and Farup?
a)    20
b)    40
c)    60
d)    80
e)    Cannot be determined

8). If 20 families using Pepsodebt start using Krystal, what is the ratio of families using Meswik to those using Krystal?
a)    1:2
b)    2:1
c)    1:3
d)    3:1
e)    Cannot be determined

9). If the cost of Meswik is Rs.40 per packet, and all families using Meswik use 2 packets a month, what is the total expenditure of all families using Meswik on toothpastes?
a)    12000
b)    14000
c)    16000
d)    180000
e)    Cannot be determined

10).How many families use Palmolie or Coolgate?
a)    110
b)    220
c)    330
d)    440
e)    Cannot be determined

Answers:
1). c)  2). c)  3). c)  4). d)  5). a)  6). d)  7). a)  8). b)  9). c)  10). b) 

Solution:
Directions (Q. 1-5):

2009
2010
2011
2012
2013
Toor Dal
25
30
35
40
45
Moong Dal
40
50
60
60
65
Rajma
35
40
45
50
55
Til
25
30
30
30
35
Poha
30
40
40
40
50

1). Moong in 2014 = 65,Poha in 2014 = 50 ×1.15 = 57.5
Required Value = 2 × 65 + 4×57.5 =360
Answer: c)

2).3rd Highest Pulse Factor was in 2011

2009
2010
2011
2012
2013
Pulse Factor
155
190
210
220
250
Answer: c)

3).

2009
2013
Increase
Toor Dal
25
45
80.00%
Moong Dal
40
65
62.50%
Rajma
35
55
57.14%
Til
25
35
40.00%
Poha
30
50
66.67%
Answer: c)

4). 2nd Highest Index=2012(2013 was the highest)

2009
2010
2011
2012
2013
Index
1070
1280
1460
1550
1715
Answer: d)

5). 2009 Expenditure = 100 × 25 + 90×40+75×35=8725
2012 Expenditure =100×40+90×60+75×50=13150
Percentage Increase =(13150-8725) ×100/8725~=50.7%
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):
Toothpaste
Families
Coolgate
120
Farup
140
Cibacal
160
Palmolie
100
Pepsodebt
180
Meswik
200
Krystal
80
6). From the table,we have 180 users use Pepsodebt.
Answer: d)

7).Cibacal-Farup=160-140=20.
Answer: a)

8).Krystal =80+20=100
Meswik = 200
Ratio of Meswik to Krystal=200:100=2:1
Answer: b)

9).Per Family Cost = 40 × 2 =80
Expenditure=80×200=16,000
Answer: c)

10).Palmolie or Coolgate =100+120=220

Answer: b)



 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">