14 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1).Rubesh generally takes 80 minutes to reach home from office. Due to rain, he travelled at 2/3rd of his usual speed for the 1st half of the distance. At what speed should rubesh travel the remaining distance to reach home on time?
a)    1.5 times the original speed
b)    2 times the original speed
c)    2.5 times the original speed
d)    3 times the original speed
e)    Cannot reach on time

2).If x:y =3:4,in the ratio of (7x-4y) : ( 3x + y)
a)    2:11
b)    4:9
c)    5:13
d)    6:5
e)    13:5

3).Shweta deposits a certain amount on 1st January and 1st July (Same amount on both days) in a bank that offers 5% compound interest, compounded half-yearly. Shweta gains interest of Rs.121 at the end of the year. How much money did Shweta deposit?
a)    1200
b)    1300
c)    1400
d)    1500
e)    1600

4).10 years ago the average age of all the 25 teachers of a college was 45 years. 4 years ago, a teacher retired from the post at the age of 60 years, and was replaced by a new teacher whose age was 54 years. What is the present average age of all the teachers?
a)    Between 52 and 53
b)    Between 53 and 54
c)    Between 54 and 55
d)    Between 55 and 56
e)    None of the above

5).A copper wire is bent to form an equilateral triangle of area 16√3 sq.cm. What will be the area (in sq.cm) if the same copper wire was bent to form a square?
a)    16
b)    24
c)    32
d)    40
e)    None of the above

6).A box contains 15bolts of which 5 are defective. If 5 bolts are selected at random from the box, what is the probability that at least one of them is defective?
a)    91/143
b)    101/143
c)    111/143
d)    121/143
e)    131/143

7).By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20%.How many should he sell for Rs 24 to gain 20% in the transaction?
a)    19
b)    22
c)    20
d)    18
e)    14

8).Ram, Suresh and Shilpa, working together, can do a piece of work in 1 day. Ram is thrice as efficient as  Suresh, and Suresh takes twice the number of days as Shilpa takes to do it alone. What is the difference between the number of days taken by Ram and Shilpa, each working alone, to complete the work?
a)    1
b)    2
c)    3
d)    4
e)    5

9).Anjana walked at 4 kmph for a certain part of his journey and took an auto, travelling at 25 kmph for the rest of the journey. If he took 42 minutes for the entire journey, what part of the journey did he walk given that his average speed for the entire journey was 10 kmph?
a)    2 km
b)    1.5 km
c)    3.5 km
d)    4 km
e)    1 km

10).When the integers from 1 to 999 are written on a paper, the number of zeros used in writing it is:
a)    192
b)    189
c)    200
d)    203
e)    216

Answers:
1). b)  2). c)  3). e)  4). c)  5). e)  6). e)  7). d)  8). a)  9). a)  10). b) 

Solution:
1). Under the normal speed, 40 minutes for half the distance
Due to rain, time taken will be 40 / (2/3) = 40 × (3/2) = 60 minutes
So, in 20 minutes he has to cover the distance he usually covers in 40 minutes.
So, he has to travel at twice the original speed.
Answer: b)

2). An easy way to solve this question is use x = 3, y=4
7x – 4y = 21 – 16 = 5
3x + y = 9+4 = 13
Required ratio = 5:13
Answer: c)

3). Let the amount be P
Half yearly rate = 5/2 = 2.5%
For the deposit on January, Amount = P (1 + 2.5 / 100)2
For the deposit on July, Amount = P (1 + 2.5 /100)
We can solve the question by substituting options now.
If P = 1600, Amount in January = 1600 × 1.025 × 1.025 = 1681
Amount in July = 1600 × 1.025 = 1640
So total interest = 81 + 40 = 121
Required answer is 1600
Answer: e)

4). Let current year be 2015
In 2005, sum of all ages = 25×45 = 1125
In 2015, sum of all ages = 1125 + (25×10) = 1375
Now 60 year old teacher was replaced by a 54 year old teacher. So we need to subtract 6 from the total.
Sum of all ages in 2015 considering the replacement teacher = 1375 – 6 = 1369
Average = 1369/25 = 54.76
Answer: c)

5). Area of equilateral triangle = 16√3 = √3 (side)2 /4
Or side2 = 16×4 = 64
So each side = 8cm
Perimeter = 8×3 = 24 cm
Since perimeter of the square is 24 cm, each side = 6cm
So area = 6×6 = 36 sq cm
Answer: e)

6). Probability that at least one is defective = 1 – probability that none is defective
 Probability that none is defective = 10C5 / 15C5 = 12/143
Required Probability = 1-12/143 = 131/143
Answer: e)

7). Selling price = Rs. 40
Loss = 20%
Therefore, cost price =  40×100 /(100 - 20) = Rs. 50
Therefore, cost price of each lemon = Rs. 50/45
Now, selling price = Rs. 24
Profit = 20%
Cost price = 24×100/120 = Rs. 20
Number of lemons for Rs. 20 = 20/(50/45) = 900/50 = 18
Answer: d)

8). Let the time taken by Ram, Suresh and Shilpa to finish the work alone be A, B and C respectively
Therefore, 1/A + 1/B + 1/C = 1
Also it is given that,
A = B/3 and C =B/2
3/B + 1/B + 2/B = 6/B = 1, or B = 6
Hence, time taken by Ram, Suresh and Shilpa to finish the work alone is 2 days, 6 days and 3 days respectively
Hence, difference between the number of days taken by Ram and Shilpa, each working alone, to complete the work = 3-2 = 1
Answer: a)

9). Total time = 42 minutes = 0.7 hours.
Average speed = 10 kmph
Total distance = 0.7×10 = 7 km
Let distance walked = W
W/4 + (7-W)/25 = 0.7
Solving W = 2
Answer: a)

10). From 1 to 10 : 1 zero
From 11-100 : 10 zeros (100 has 2 zeros)
From 101 – 900 : 8×20 = 160 zeros
From 901-999 : we have 18 zeros
Total = 1+10+160+18 = 189 zeros
Answer: b)




 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">