17 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and choose the correct option.
a)    x<y
b)    x≥y
c)    x>y
d)    x≤y
e)    x=y or the relationship between x and y cannot be determined

1).I.x=√529
II.5y-3x=11

2).I.5x2 -12x+18=0
II.3.5y2+7y-28=0

3).I.x2-14x+48=0
II.y2-21y+108=0

4).I.x4=1296
II.y2-14y+48=0

5).I.20x2-27x+9=0
II.6y2-7y+2=0
x=y or the relationship between x and y cannot be determined

Directions (Q. 6-10): Find the missing number in the following number series:
6). 67,74,78,?,92,94
a)    86
b)    85
c)    83
d)    84
e)    88

7).25,?,45,58,73,90,109
a)    33
b)    34
c)    35
d)    38
e)    36

8).11,66,462,3696,?
a)    32364
b)    33364
c)    32264
d)    33264
e)    32664

9).520, 130, 32.5, 8.125, 2.03125,?
a)    0.5087125
b)    0.5071875
c)    0.5012875
d)    0.5028125
e)    0.5078125

10).97,122,?,307,503,792
a)    171
b)    158
c)    186
d)    203
e)    178

Answers:
1). c)  2). b)  3). a)  4). d)  5). e)  6). a)  7). b)  8). d)  9). e)  10). c) 

Solution:
1).From I,x=23
From II,5y-69=11
=>5y=80
=>y=16
Hence x>y
Answer: c)

2).From I,1.5(x2-8x+12)=0
=>1.5(x-2)(x-6)=0
=>x=2,6
From II,3.5(y2+2y-8)=0
=>3.5(y-2)(y+4)=0
=>y=2,-4
Hence x≥y
Answer: b)

3).From I,(x-6)(x-8)=0
=>x=6,8
From II,(y-9)(y-12)=0
=>y=9,12
Hence x<y
Answer: a)

4).From I,x=±6
From II,(y-8)(y-6)=0
=>y=8,6
Hence x≤y
Answer: d)

5).From I,(4x-3)(5x-3)=0
=>x= 3/4,3/5=0.75,0.6
From II,(2y-1)(3y-2)=0
=>y=1/2,2/3=0.5,0.66
One value of x lies between the two values of y and vice versa, hence the relation cannot be determined.
Answer: e)

6).The next term is obtained by adding the unit’s digit to the number.
Hence the missing number =78+8=86
Answer: a)

7).The series is 3×5+10=25,4×6+10=34,5×7+10=45,6×8+10=58,7×9+10=73,8×10+10=90,9×11+10=109
Hence missing term=34
Answer: b)

8).11×6=66,66×7=462,462×8=3696,3696×9=33264
Answer: d)

9).The series is a geometric progression with common ratio 1/4
Hence the next term is 2.03125/4=0.5078125
Answer: e)

10).The pattern is 97+52=122,122+82=186,186+112=307,307+142=503,503+172=792
Answer: c)




 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">