18 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): What approximate value will come in place of question mark(?) in the following questions?(you are not expected to calculate the exact value.)
1). 3599 ÷ 224.95 × 23.04 = ? + 16.98 × 11.03
a)    130
b)    210
c)    180
d)    115
e)    155

2). 8 1/4 ×5 2/3 – 4 1/6 × 4 1/5 = ?
a)    31
b)    18
c)    14
d)    27
e)    23

3). (18.97)2 + (20.03)2 + (20.98)2 + (22.04)2 = ?
a)    1680
b)    1720
c)    1620
d)    1590
e)    1650

4).32.02 × 28.04 × (27.97)2 = ? × 24.12
a)    95
b)    40
c)    60
d)    115
e)    70

5). 79.93 × 35.02 -59.93 × 85.08 + 74.98 × 44.04 =?
a)    1420
b)    1000
c)    1580
d)    870
e)    1260

Directions (Q. 6-10): What value will come in place of question mark (?) in the following questions?
6). (45)3 ÷ 175 × 189 ÷405 = 3?+6
a)    -1
b)    7
c)    -3
d)    5
e)    4

7).17 × 24 – 108 + 386 – 621 ÷ 9 + 53= ?
a)    564
b)    836
c)    684
d)    432
e)    742

8).162 + 132 + 102 + 73 = ?
a)    2602
b)    2896
c)    2770
d)    2474
e)    2342

9). ?% of 725 + 14% of 2100 = 700
a)    64
b)    80
c)    72
d)    56
e)    48

10).1357 + 294 + 487 -3412 +8765 -5793= ?
a)    1444
b)    2588
c)    1698
d)    2155
e)    1241

Answers:
1). c)  2). d)  3). a)  4). e)  5). b)  6). a)  7). e)  8). b)  9). d)  10). c) 

 Solution:
1). 3600 ÷ 225 × 23 = ? +17 × 11
=>16 × 23 = ? + 187
=> ? = 368 – 187 =181 ≈ 180
Answer: c)

2). ? = (33/4) × (27/5) – (25/6) × (21/5) =891/20 -35/2 ≈ 44.5 – 17.5 =27
Answer: d)

3). ? ≈192 + 202 +212 +222
=361+400+441+484 = 1686 ≈ 1680
Answer: a)

4). 32 × 28 + 282 = ? × 24
=>302 – 22 + 282 = ? × 24
=>900 -4 +784 =? × 24
=> ? = 1680/24 = 70
Answer: e)

5). ? ≈ 80 × 35-60 × 85 + 75 × 44
=2800 – 5100 + 3300 = 1000
Answer: b)

6). 3?+6 =(32 × 5)3 ÷ 52 × 7 × 33 × 7 ÷ 34×5
=35×50 × 70
=>? + 6 =5
=> ? = -1
Answer: a)

7). ? = 408-108 +386-69 +125
=300+317 +125=742
Answer: e)

8). ?=256 + 2197 +100 +343 =2896
Answer: b)

9). ?% × 725 +14 × 21=700
=>?% × 725 +294 =700
=> ?% × 725 =406
=>?=406/725 × 100 =56
Answer: d)

10). ? =(1357 + 294 +487+8765)-(3412+5793)
=10903-9205=1698
Answer: c)


 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">