20 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): In the following questions two equations numbered I and II are given. you have to solve both the equations and choose the correct option.
a)    x < y
b)    x ≥ y
c)    x > y
d)    x ≤ y
e)    x = y or the relationship between x and y cannot be determined

1). I. x2 – 25x + 154 = 0
II. y2 – 20y + 99 = 0

2). I. 4x2 – 56x + 192 = 0
II. 5y2 – 80y + 315 = 0

3). I. 6x – 5y = 11
II. 3y – 4x = -5

4). I. 3x = 2187
II. 2y = 512

5). I. 45x2 – 43x + 10 = 0
II. 72y2 – 103y + 35 = 0

Directions (Q. 6-10): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Total number of employees in different departments of an organization and (of these) percentage of females and males
Department
Total Number of Employees
Percentage of females
Percentage of males
IT
840
45
55
Accounts
220
35
65
Production
900
23
77
HR
360
65
35
Marketing
450
44
56
Customer Service
540
40
60

6). What is respective ratio of the number of females in production department to the number of females in the Marketing department?
a)    22 : 23
b)    35 : 33
c)    23 : 22
d)    33 : 35
e)    None of these

7). What is the ratio of the number of female in the HR and Accounts departments together to the number of males in the same departments together?
a)    311 : 269
b)    268 : 319
c)    296 : 311
d)    319 : 268
e)    None of these

8). What is the total number of employees in all the departments together?
a)    3260
b)    3310
c)    3140
d)    3020
e)    None of these

9). The total number of employees in the HR department forms approximately what percent of the total number of employees in the Accounts department?
a)    149
b)    178
c)    157
d)    164
e)    137

10). What is the total number of males in the IT and Customer Service departments together?
a)    687
b)    678
c)    768
d)    876
e)    None of these

Answers:
1). b)  2). e)  3). c)  4). a)  5). d)  6). c)  7). a)  8). b)  9). d)  10). e) 

Solution:
1). From I, (x-11)(x-14) = 0
x = 11, 14
from II, (y-11)(y-9) = 0
y = 11, 9
hence x ≥ y
Answer: b)

2). From I, 4(x2 – 14x + 48) = 0
4 (x-6)(x-8) = 0
x = 6, 8
From II, 5(y2 – 16y + 63) = 0
5(y - 7)(y-9) = 0
y = 7, 9
x = y or the relationship between x and y cannot be determined
Answer: e)

3). Equ I × 2 + II ×3 à 12x – 10 y + 9y – 12x = 22-15
y = -7
and x = -4
hence x > y
Answer: c)

4). From I, 3x = 37
x = 7
from II, 2y = 512
y = 9
hence x < y
Answer: a)

5). From I, 45x2 – 25x – 18 x + 10 = 0
5x (9x - 5) – 2(9x - 5) = 0
(9x - 5)(5x - 2) = 0
x = 5/9, 2/5
From II, 72y2 – 40y – 63y + 35 = 0
8y (9y - 5) -7(9y - 5) = 0
(9y - 5)(8y - 7) = 0
y = 5/9, 7/8
hence x ≤ y
Answer: d)

6). The number of females in Production department = 0.23 × 900
The number of females in Marketing department = 0.44 × 450
ratio = 0.23 × 900 : 0.44 × 450 = 0.46 : 0.44 = 23 : 22
Answer: c)

7). The number of females in the HR and Accounts departments together = 360 × 0.65 + 220 × 0.35 = 331
The number of males in the HR and Accounts departments together = 360 × 0.35 + 220 × 0.65 = 269
ratio = 311 : 269
Answer: a)

8). The total number of employees in all the departments together = 840 + 220 + 900 + 360 + 450 + 540 = 3310
Answer: b)

9). The total number of employees in the HR department = 360
The total number of employees in the Accounts department = 220
Required percentage = (360/220) × 100 = 163.63%
Answer: d)

10). The total number of males in the IT and Customer service departments together = 840 × 0.55 + 540 × 0.6 = 786
Answer: e)




 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">