21 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1-5):
There are six companies which produce two types of TV (LED and LCD). The total production cost of all six companies together is 8 crore rupees. The following pie chart shows the percentage distribution of the total production, and the table shows the ratio of production of LED to LCD TV and per cent profit for these two types
   




1). What is the sum of the profit earned by Philips on LCD and that by LG on LED? (Answer in lakh) 
a)   Rs 22.48
b)   Rs 24.84
c)   Rs 26.24
d)   Rs 28.75
e)   Rs 32
2). What is the total production cost (in Rs) of LCD TV by Samsung and Videocon together?
a)   1.24 crore        
b)   1.28 crore        
c)   1.32 crore        
d)   1.36 crore        
e)   1.4 crore
3). What is the total profit earned by Onida for both LED and LCD together? (Answer in crore)
a)   Rs 0.426
b)   Rs 0.464
c)   Rs 0.492
d)   Rs 0.524
e)   Rs 0.584
4). The profit earned by Videocon on LCD TV is what per cent of the total production cost of Samsung on LED TV? (Answer in approximate value)
a)   7.5%      
b)   10%       
c)   12.5%    
d)   15%       
e)   17.5%
5). What is the ratio of the profit earned on LED to that on LCD TV by Sony?
a)   5 : 7       
b)   12 : 25   
c)   3 : 7       
d)   3 : 5       
e)   None of these

Directions (6-10):
Study The Following Graph Carefully And Answer The Questions Given Below
Import and Export of spare parts by an automobile company over the given years


6). During which year the percentage rise/fall in imports from the previous year is the lowest?
a)   1999      
b)   1998      
c)   1997      
d)   1995      
e)   None of these
7). What is the ratio of total imports to total exports to all the given years together?
a)   63:65     
b)   64:66     
c)   70:75     
d)   40:45     
e)   None of these
8). What following pairs of years the total import is equal to total export in the same pair of year?
a)   1996-1997       
b)   1995-1996       
c)   1997-1996       
d)   1999-1996       
e)   None of these
9). The total imports in the year 1995, 1996 and 1999 together are what percent of the total export during the same period?
a)   157.41   
b)   107.41   
c)   172.45   
d)   127.21   
e)   None of these
10). which of the following pairs of years and the percent increase in the export over the previous year is the least?
a)   1999      
b)   1998      
c)   1997      
d)   1995      
e)   None of these

1) c         2) b      3) c    4) c     5) e      6) d     7)a       8) b      9) b      10) a

Detailed Solutions:
1). Profit Philips = 8 × 16/100 × 7/16 × 24/100 = 0.1344
Profit LG = 8 × 18/100 × 4/9 × 20/100 = 0.128
Total profit = 0.1344 + 0.1280 = 0.2624 crore = 26.24 lakh
Answer: c)
2). LCD Samsung = 80000000 × 20/100 × 3/5 = Rs 9600000
LCD Videocon = 80000000 × 10/100 × 2/5 = Rs 32000000
Total cost of production = Rs 12800000
= 1.28 crore
Answer: b)
3). Total profit
= 8 × 24/100 { 3/8 × 35/100 +  5/8 × 20/100}
= 24 × {1.05 + 1} = 24 × 2.05/100 = Rs 0.492 crores
Answer: c)
4). (LED cost) Samsung = 8 × 20/100 × 2/5 = 0.64 crore
(LCD profit)Videocon = 8 × 10/100 × 2/5 × 25/100 = 0.08 crore
Required % = 0.08 × 100/0.64 = 12.5%
Answer: c)
5). Profit LCD= 8 × 12/100 × 5/12 × 35/100
Profit LED = 8× 12/100 × 7/12 × 25/100
Ratio = 7 × 25 / 5 × 35 = 1/1 = 1:1
Answer: e)

6).
1994 = ((35-30)/35)*100 = 14.28% fall
1995 = ((40-30)/30)*100 = 33.33% rise
1996 = ((50-40)/40)*100 = 25% rise
1997 = ((55-50)/50)*100 = 10% rise
1998 = ((60-55)/55)*100 = 9.09% rise
1999 = ((60-45)/60)*100 = 25% fall
Ansà 1995
Answer: d)
7).
Total imports: Total exports
315: 325
Ansà 63:65
Answer: a)
8).
1995-1996
Answer: b)
9).
 (145/135)*100 = 107.41
Answer: b)
10).
1994 = ((45-40)/40)*100 = 12.5% rise
1995 = ((45-35)/45)*100 = 22.22% fall
1996 = ((40-35)/35)*100 = 14.28% rise
1997 = ((60-40)/40)*100 = 50% rise
1998 = ((60-50)/60)*100 = 16.66% fall
1999 = ((55-50)/50)*100 = 10% rise
Ans – 1999
Answer: a)


 


 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">