5 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions with Detailed Solutions

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5): Based on the data given in the table, answer the following questions:
The price of 6 metals across 5 cities is given below.
Price of Gold in the table is per 8g, Price of Silver are per 16g, and other prices are per 1g.

1). If the “Metal Index” of a city is defined as the combined cost of 1g of Gold, 3g of Silver and 10g of copper, which city has the highest Metal Index?
a)    Chennai
b)    Bangalore
c)    Mumbai
d)    Delhi
e)    Kolkata

2). What is the difference between average price of 1g of Gold across all 5 Cities compared to 1g of Silver across all 5 cities? (Average Price of  Metal = Combined cost of 1g of metal in all 5 cities/5).
a)    242.54
b)    283.76
c)    265.95
d)    255.98
e)    270.23

3).  A tradesman in Delhi accepts Gold and returns Iron in return by taking 10% margins.(So if gold costing Rs.100 is given to him, he return 90 Rs of Iron). How many grams of Iron will a customer get on trading 45g of Gold In  Delhi?
a)    691
b)    650
c)    552
d)    760
e)    730

4).  If 1g of copper can be used in place of 0.8g of Aluminium in all the cities, Which city will save the most on replacing 100kg of Aluminium by Copper?
a)    Chennai
b)    Bangalore
c)    Mumbai
d)    Delhi
e)    Kolkatta

5).  How much will it cost for a customer who wishes to buy 4g of Gold, 6g of  Silver and 50g each of Iron and Copper in Delhi?
a)    8523
b)    7137
c)    7752
d)    8160
e)    8245

Direction (Q.6-10): Study the following graph carefully to answer the  Questions that follow.
AMOUNT EARNED (IN THOUSANDS) BY THREE DIFFERENT PERSONS
IN SIX DIFFERENT MONTHS

6). What was the percentage increase in amount earned by persons-C in
March as ‘compared to the previous month?
a)    145
b)    150
c)    125
d)    140
e)    None of these

7). What was the average amount earned by Person-A in all months together?
a)    Rs 8,520
b)    Rs 9,520
c)    Rs 8,500
d)    Rs 9,500
e)    None of these

8). What was the respective ratio between the amount earned by Person-C In May, the amount earned by Person-A in March and amount earned by Person-B in April?
a)    6 : 7 : 2
b)    7 : 2 : 6
c)    6 : 7 : 4
d)    5 : 7 : 6
e)    5 : 7 : 3

9). What was the difference between the total amount earned by Person-B over All the  months together and the amount earned by per-son-C in April?
a)    41,000
b)    3.1 lacs
c)    48,000
d)    31,000
e)    None of these

10). Total amount earned by all the three persons together in January was Approximately what percentage of the total amount earned by all the three Persons together in March ?
a)    62
b)    81
c)    68
d)    72
e)    78

Answers:
1)a  2)c  3)a  4)c  5)b  6)b  7)d  8)a  9)d  10)c

Solution:
Directions (Q. 1-5):

1). The price per 1g of each metal in all cities is shown below:
Metal index

From the table, we see that Chennai has the highest Metal Index.
Answer: a)

2). Average Price of Gold =(432.5+412.5+300+307+298.5)/5=1750.5/5=350.1
Average Price of Silver =(75+71.75+84.5+101.5+88)/5=420.75/5=84.15
Difference =350.1 – 84.15 =265.95
Answer: c)

3). 45g of gold in Delhi = 45 × 307 =13815
After margins, its worth 90% of 13815 = 12433.5
Iron returned =12433.5 /18= 690.75g ~=691g.
Answer: a)

4). 
From the table, we have that Mumbai saves the most per 0.8g of aluminium, which means it will save the most per 100kg as well.
Answer: c)

5).  Cost = 4 × 307 + 6 × 101.5 + 50×(18+88)=7137
Answer: b)

6).  Amount earned by Person-C in February =4000
Amount earned by Person-C in March =10000
Percentage increase =[(10000 – 4000)/4000] ×100=150%
Answer: b)

7). Total amount earned by person A in all months together=(8+12+14+3+9+11)thousands =57000
Average =57000/6 =Rs 9500
Answer: d)

8). the amount earned by Person –C in May =12000
The amount earned by Person-A in March =14000
Amount earned by Person-B in April=4000
Ratio =12 : 14 : 4 =6 :7:2
Answer: a)

9). The total amount earned by Person-B over all the months together =(4+9+7+4+6+12)thousands=42000
The amount earned by person-C in April =11000
Difference =42000-11000=31000
Answer: d)

10).Total amount earned by all the three persons together in January =8000 + 4000 + 9000 =21000
The total amount earned by all the three persons together in March =14000 + 7000 + 10000 =31000
Required percentage=21000/31000 × = 67.74%

Answer: c)




 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">