7 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions [Detailed Solutions updated]

Mission IBPS PO 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5):
Revenue and Profits (in Lakhs of Rs) of 2 companies A and B over a 6 year period is shown below.
Expenditure =Revenue – Profits

1).What was the total expenditure (in lakhs) of both the companies over the 6 years?
a)    200
b)    250
c)    225
d)    240
e)    285

2).Which year did company A have the highest expenditure percentage?
(expenditure percentage =expenditure × 100 / revenue)
a)    2012
b)    2010
c)    2009
d)    2011
e)    2013

3).over the 6 year period, which year showed the highest percentage increase in profits compared to the previous year for company B?
a)    2010
b)    2011
c)    2009
d)    2013
e)    2012

4).In which year was Profits as a percentage of Revenue was highest for companies A & B together?
a)    2008
b)    2010
c)    2012
d)    2011
e)    2009

5).In 2014, If revenue went up by 40% and expenditure went up 30% for company A compared to 2013,what is the profit percentage in 2014 for company A?
a)    45%
b)    60%
c)    50%
d)    65%
e)    55%

6).A car is filled with fifteen and half gallons of fuel for a round trip journey. The forward and return journey’s are completed by taking two different paths. The mileage ratio during the forward and return journey’s is 3:4.And the distance ratio of the forward and return journey is 4:5.What is the fuel consumed during the return journey?
a)    4.5 gallons
b)    6 gallons
c)    7.5 gallons
d)    9 gallons
e)    None of these

7).Arun covers a total distance of 500 km by Bus, Train and Bike in the ratio of 3:4:2 respectively. The speeds of Bus, Bike and Train are in the ratio of 3:2:4. If the total duration of the journey was 25 hours then find out the ratio of the time taken by Bus, Train and Bike to cover the distance?
a)    1:2:3
b)    2:3:4
c)    2:5:8
d)    3:5:8
e)    None of the above

8).An amount at 5 % compound interest for the 1st 2 years,followed by simple interest of 10% for the subsequent 3 years becomes Rs.2579.85. Find the initial amount.
a)    1200
b)    1400
c)    1600
d)    1800
e)    2000

9).A tea merchant has 3 varieties of Tea. The first variety, called Mojo costs Rs.200per kg. The 2nd variety called Cojo costs Rs.250 per kg,and the third called Bojo costs Rs.300per kg. He takes 10 kg each of Mojo and Cojo.He removes 5 kg of the mixture and replaces it with 5 kg of Bojo. He then removes 8 kg of the mixture and replaces it with 6 kg of Mojo and 2 kg of Bojo. What is the average price per kg of the 20 kg mixture now?
a)    Rs.212.5
b)    Rs.221.25
c)    Rs.231.75
d)    Rs.236.25
e)    None of the above

10).A rectangular sheet of paper, when halved by folding it at mid-point of its longer side, results in a rectangle, whose longer and shorter sides are in the same proportion as the longer and shorter sides of the original rectangle. If the shorter side of the original rectangle is 2, what is the area of the smaller rectangle?
a)    4√3
b)    2√3
c)    2√2
d)    √2
e)    None of the above


Answers:
1)b  2)b  3)c  4)e  5)b  6)c  7)e  8)d  9)d  10)c

Solution:
Directions (Q. 1-5):


1). Total = 105 + 145 = 250 Lakhs
Answer: b)

2). We see that expenditure percentage is maximum in 2010.


Answer: b)
3). From the table, we see highest percentage increase was in 2009 compared to 2008.

Answer: c)

4). We see in 2009, the value is the highest.

Answer: e)

5). 2014 Revenue = 1.4 × 70 = 98
2014 Expenditure = 1.3 × 30 =39
Profits = 98-39=59
Percentage = 59 × 100/98~ = 60%
Answer: b)

6).Total fuel=15.5 gallons
Ratio of mileage = 3 : 4 ,Ratio of Distance = 4 : 5
Let the distances of forward and return journey’s be 4x and 5x respectively.
So fuel consumed will be : ( 4x/3) + ( 5x/4) =15.5
Solving, x=6
So return journey consumption =30/4 =7.5 gallons.
Answer: c)

7).Distance on bus, train,bike be 3a,4a,2a respectively.
Speeds of the bus,bike, train be 3b,2b,4b respectively.
Time on bus =3a/3b
Time on bike=2a/2b
Time on train=4a/4b=a/b
So required ratio =1:1:1
Note: The speeds mentioned are in the order Bus,Bike and Train, while distance is in the order Bus, Train and Bike.
Answer: e)

8).Let the initial amount be A
Amount with CI for 2 years = A × 1.05 ×1.05
Amount with SI for 3 years on this =A × 1.05 ×1.05(1+3×0.1)=A × 1.05 ×1.05×1.3
Given: A ×1.05×1.05×1.3=2579.85
Or A=2579.85/(1.05×1.05×1.3)=Rs.1800
Answer: d)

9).Initially:10 Mojo + 10 Cojo
Step 1: 5 kg of mixture removed : So we will have 7.5 kg Mojo,cojo and 5 kg of Bojo
Step 2:8 kg of mixture removed : So,3 kg of Mojo and cojo will be removed, 2 kg of Bojo
New Mojo =7.5 - 3 + 6 =10.5 kg
New Cojo=7.5 - 3 = 4.5kg
New Bojo =5 - 2 + 2 = 5 kg
Price =(10.5× 200+4.5×250+5×300)/20 = Rs.236.25
Answer: d)

10).Let longer side of larger rectangle=a
Initial ratio of larger to shorter side=a/2
Ratio of longer to shorter side in case of second rectangle =2/(a/2)=4/a
We are given that 4/a=a/2
So, a=2√2
Area of smaller rectangle = 2 × a√2=a=2√2

Answer: c)




 

More Practice Aptitude Questions for IBPS PO -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">