2 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-21:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions(1-5):  Nine people L, M, N, O, P, Q, R, S and T stay in a building not necessarily in the same order. The building has nine floors and only one person stays on one floor. All of them own one each, and each car is of a different car, i.e. grey, white, black, yellow, green, red, orange and pinknot necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it, number 2 and so on and the topmost floor is numbered 9. S owns a black coloured car and stays on even numbered floor. L stays on even numbered floor below the floor on which S stays. The one who own an orange coloured car stays on 4rth floor. P stays on the second floor and owns the white coloured car. The one who owns a pink coloured car stays on the third floor. L does not own a green coloured car. There are two floors between the floors on which the people owning the black and red coloured cars stay. N owns a grey coloured car. There are three floors between the floors on which N and R stays. O stays on a floor immediately above T’s floor. There is one floor between the floors on which Q and R stay. Q does not own the pink coloured car. The one who owns the blue car stays on the top–most floor. Q does not stay on the ground floor.

1) How many floors are there between the floor on which Q stays and the floor on which N stays?
a) Six         
b) Eight                
c) One                  
d) None                
e) More than three
2) Which of the following is true as per the given information?
a) M stays on a floor immediately below the floor on which S stays
b) R stays on a floor immediately above the floor on which L stays
c) Q stays on eight floor           
d) O owns the orange coloured car and stays on 4rth floor
e) None is true
3) On which of the following floor does M stay?
a) 7th           
b) 6th           
c) 9th           
d) 1st           
e) None of these
4) Who amongst the following stays on the top–most floor?
a) M           
b) O            
c) R            
d) S            
e) None of these
5) L owns a car of which of the following colours?
a) Pink                 
b) Blue                 
c) Yellow    
d) Orange   
e) None of these
6) How many floors are there between the floor on which S stays and the floor on which red coloured car stays?
a) 3            
b) 2            
c) 1            
d) 4            
e) More than 4

Directions (Q. 7-12):
Eight candidates A, B, C, D, P, Q, R and S have applied for IBPS exam for different banks, viz BOB, BOI, Dena Bank, UBI, OBC, Indian Bank, Corporation Bank and UCO Bank but not necessarily in the same order. There are five male and three female candidates in this group. Each male and each female has applied from his/her city, viz Chennai, Delhi, Mumbai, Kochi, Patna, Raipur, Gwalior and Agra. No male has applied from Raipur and Kochi.
P has applied for Indian Bank from Agra. The one who has applied for Corporation Bank is neither from Mumbai nor from Kochi. B has applied for OBC. His sister C has applied for Dena Bank from Chennai. The one who belongs to Delhi has applied for BOB. The one who has applied from Mumbai is not a female. D has applied for UBI and her friend has applied for BOB. Q is from Gwalior and has not applied either for Corporation Bank or for UCO Bank. The one who has applied for UCO Bank has applied neither from Patna nor from Mumbai. S has applied from Kochi. A does not apply from Patna.

7). Which of the following groups is a group of female applicants?
a)   B, D, C 
b)   D, Q, S 
c)   C, D, S 
d)   P, Q, R 
e)   None of these
8). Who among the following has applied from Ranchi?
a)   P          
b)   D          
c)   S          
d)   C          
e)   None of these
9). Which of the following combinations is true?
a)   A– UBI – Ranchi                
b)   R – Corporation Bank – Mumbai
c)   C – UCO Bank – Chennai            
d)   B – OBC – Mumbai   
e)   None of these
10). Who among the following has applied for BOB?
a) A            
b) S            
c) D            
d) Q            
e) None of these
11). B belongs to which of the following cities?
a)   Delhi     
b)   Ranchi  
c)   Mumbai
d)   Gwalior 
e)   None of these
12). Four of the five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   P           
b)   R           
c)   A           
d)   C           
e)   Q

Answers:
1).e)  2).d)  3).c)  4).a)  5).c)  6).b)  7).c)  8).b) 9).d) 10).a) 11).c) 12).d

Solutions
Directions(1-6): The tabulated is given below to show the arrangements – :
Floor
Colour of the person
Person
    9
            Blue  
M
    8
            Black
      S
    7
            Green 
      Q 
    6
            Yellow  
      L 
    5
            Red
      R 
    4
            Orange     
      O
    3
            Pink
      T
    2
            White
      P
    1
            Grey
      N













Direction (7 – 12): Based on the information given figure is drawn below







 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">