4 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-23:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q.1-5): Study the following information to answer the given questions:
(a)  Six plays are to be organized from Monday to Sunday –One play each day with one day when there is no play. ’No play’ day is not Monday or Sunday.
(b)  The plays are held in sets of 3 plays each in such a way that 3 plays are held without any break i.e. 3 plays are held in such a way, that there is no ‘No play’ day between them but immediately before this set or immediately after this set it is ‘No play’ day.
(c)  Play T is held on 26th and play X was held on 31st of the same month.
(d)  Play U was not held immediately after play S (but was held after S, not necessarily immediately) and play V was held immediately before W.

(e)  All the six plays were held in the same month.

1). Which play was organized on Monday?
a)    T
b)    V
c)    W
d)    Cannot be determined
e)    None of these

2). Which day was play T organized?
a)    Tuesday
b)    Monday
c)    Wednesday
d)    Cannot be determined
e)    None of these

3). Which date was a ‘No play’ day?
a)    26th
b)    28th
c)    29th
d)    Cannot be determined
e)    None of these

4). Which of the following is true?
a)    Play U is held immediately before play V
b)    Play T is held after play U
c)    There was a gap after 2 plays and then 4 plays were organized
d)    First play was organized on the 25th
e)    Play U was held on Friday

5). Which day was play W organized?
a)    Friday
b)    Wednesday
c)    Saturday
d)    Cannot be determined
e)    None of these

Directions (Q.6-10) :
Eight friends; A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing towards the center. Each of these friends is using one application in his mobile out of facebook, Twitter, Hike, Snapchat, Line, WhatsApp, Skype and Viber. The persons who are using Line and Vibre are sitting opposite to each other. F is using Snapchat and is not sitting adjacent to the person who is using  Facebook. C is sitting third to left of the person who is using Twitter. A is using Hike and sitting 2nd to the left of D, who is using Skype. E using WhatsApp and sitting opposite to H. Two people are sitting between the persons who are using Twitter and Skype. H is not using Skype, Line or Viber.

6).How many arrangements are possible?
a)    Two
b)    Four
c)    One
d)    Six
e)    None of these

7).Who is using Facebook?
a)    B
b)    H
c)    C
d)    A
e)    Can’t be determined

8).Which of the following statements is definitely wrong?
a)    The person using Hike is sitting between the persons using Twitter and Viber.
b)    F is sitting opposite to D.
c)    There is one person is sitting between the persons using Snapchat and Hike.
d)    E is sitting to the immediate right of G.
e)    None of these

9). Who is using Viber?
a)    B
b)    C
c)    H
d)    G
e)    Can’t be determined

10). Who is sitting  third to the right of the person using WhatsApp?
a)    C
b)    H
c)    F
d)    B
e)    Can’t be determined

Answers:
1).e)  2).a)  3).b)  4).d)  5).c)  6).b)  7).c)  8).d) 9).e) 10).c) 

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
Date
Day
Play
25
Monday
S
26
Tuesday
T
27
Wednesday
U
28
Thursday
No play
29
Friday
V
30
Saturday
W
31
Sunday
X


Directions (Q. 6-10):






 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">