7 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions with Detailed Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-25:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Starting from the point X, Anush walked 15 m towards west. He turned left and walked 20 m. He then turned left and walked 15 m. After this he turned to his right and walked 12 m. How far and in which directions is now Anush from X?
a)    32 m, South
b)    47 m, East
c)    42 m, North
d)    27 m, South
e)    40 m, North-East

2). One evening before sunset Rekha and Hema were talking to each other face to face. If Hema’s shadow was exactly to the right of Hema, which direction was Rekha facing?
a)    North
b)    South
c)    East
d)    Data is inadequate
e)    West

3). A boy rode his bicycle Northward, then turned left and road 1 km and again turned left and road 2 km. He found himself 1 km west of his starting point. How far did he ride northward initially?
a)    1 km
b)    2 km
c)    3 km
d)    5 km
e)    4 km

Directions (Q .4-8: Study the following information to answer the given question:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.(All the numbers are two digits numbers and are arranged as per some logic based on the value of the number.)

Input: win 56 32 93 bat for 46 him 28 11 give chance
Step 1 : 93 56 32 bat for 46 him 28 11 give chance win
Step II: 11 93 56 32 bat for 46 28 give chance win him
Step III: 56 11 93 32 bat for 46 28 chance win him give
Step IV : 28 56 11 93 32 bat 46 chance win him give for
Step V : 46 28 56 11 93 32 bat win him give for chance
Step VI : 32  46 28 56 11 93 win him give for chance bat
Step VI is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input,
Input for the questions:
Input : 87 fun 89 at the 28 16 base 42 camp 74 song 35 yell 53 here 68 pie
(All the numbers given in the arrangement are two digit numbers.)

4).Which word/number would be at 7th position from the left in Step VI?
a)    Base
b)    At
c)    35
d)    The
e)    53

5).Which step number would be the following output?
42 68 35 74 28 87 16 89 at 53 yell the song pie here fun camp base
a)    There will be no such step
b)    VIII
c)    VII
d)    VI
e)    IV

6).Which step number would be the last step?
a)    X
b)    VIII
c)    VII
d)    IX
e)    VI

7).How many steps would be required for final arrangement after the following output?
87 16 89 fun at 28 base 42 camp 74 35 53 here 68 pie yell the song
a)    There will be no such step
b)    Four
c)    Five
d)    Six
e)    Seven

8).Which of the following would be the Step V?
a)    74 28 87 16 89 fun at base 42 camp 53 35 68 yell the song pie here
b)    74 28 87 16 89 fun at base camp 42 53 35 68 yell the song pie here
c)    28 74 87 16 89 fun at base 42 camp 35 53 68 yell the song pie here
d)    74 28 87 16 89 fun at base 42 camp 35 53 68 yell the song pie here
e)    None of these

Directions (Q. 9-10): A coded statement is followed by two conclusions. Decode the statement and conclusion
The symbols have to be decoded as follows:
A (a) B means A is smaller than B.
A (b) B means A is greater or equal to B
A (c) B means A is greater than B.
A (d) B means A is equal to B.
A (e) B means A is shorter or equal to B.
a)    If only conclusion I is true
b)    If only conclusion II is true
c)    If conclusion I or conclusion II is true
d)    If neither conclusion I nor conclusion II is true
e)    If both conclusions are true

9).Statement: N(a) P , P (c) R, R.(e) L
Inference: I. N(e) L
II.N (b) L

10). Statement: D(b)F, F (c) J, J (d) P
Inference: I. D (c) J
II. F (c) P

Answers:
1).a)  2).b)  3).b)  4).b)  5).b)  6).d)  7).d)  8).d) 9).a) 10).e) 

Explanation:

1). 

Required distance = 20 + 12 = 32 m in south direction
Answer: a)

2).

Answer: b)

3).

 The boy rode 2 km. Northward
Answer: b)

Directions (Q. 4-8):
Input: 87 fun 89 at the 28 16 base 42 camp 74 song 35 yell 53 here 68 pie
Step I: 89 87 fun at the 28 16 base 42 camp 74 song 35 53 here 68 pie yell
Step II: 16 89 87 fun at 28 base 42 camp 74 song 35 53 here 68 pie yell the
Step III: 87 16 89 fun at 28 base 42 camp 74 35 53 here 68 pie yell the song
Step IV: 28 87 16 89 fun at base 42 camp 74 35 53 here 68 yell the song pie
Step V: 74 28 87 16 89 fun at base 42 camp 35 53 68 yell the song pie here
Step VI: 35 74 28 87 16 89 at base 42 camp 53 68 yell the song pie here fun
Step VII: 68 35 74 28 87 16 89 base at 42 53 yell the song pie here fun camp
Step VIII: 42 68 35 74 28 87 16 89 at 53 yell the song pie here fun camp base
Step IX: 53 42 68 35 74 28 87 16 89 yell the song pie here fun camp base at
Step IX is the last step
4).  
Answer: b)
5).  
Answer: b)
6).
Answer: d)
7).
Answer: d)
8).
Answer: d)

9).
T≥P, P = L, J =>T≥P, P = L, J>L
Or, T > P, T = P = L, J > T = P = L.
Thus, I is true.
Answer: a)

10).
D ≥ F, F > J, J = P =>D > F, D = F > J, J = P
Thus, both conditions I and II are true
Answer: e)





 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">