14 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-29:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): A coded statement is followed by two conclusions. Decode the statement and conclusion
The symbols have to be decoded as follows:
A (a) B means A is smaller than B.
A (b) B means A is greater or equal to B.
A (c) B means A is greater than B.
A (d) B means A is equal to B.
A (e) B means A is shorter or equal to B.
a)    If only conclusion I is true
b)    If only conclusion II is true
c)    If conclusion I or II is true
d)    If neither conclusion I nor II is true
e)    If both conclusions are true

1). Statement : V (a) W, W (b) L, L(c)Y
Inference: I. L (c) V
II. V (a) Y

2). Statement : G (b) H, H (d) O, O (a) F
Inference: I. G (c) F
II. G (a) F

3). Statement : D (e) K, K (c) P, P (b) Q
Inference: I. K (b) Q
II. D (e) Q

 4). Statement : S (c) R,R (d) T, T (a) V
Inference: I. V (a) S
II. V (a) R

5). Statement : N (a) L, L(d) P, P (e) H
Inference: I. L (e) N
II. H (c) N

Directions (Q. 6-10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement?
Input : go now 52 38 17 for again 65
Step I:  65 go now 52 38 17 for again
Step II: 65 again go now 52 38 17 for
Step III: 65 again 52 go now 38 17 for
Step IV: 65 again 52 for go now 38 17
Step V: 65 again 52 for 38 go now 17
Step VI : 65 again 52 for 38 go 17 now
Step VI is the last step of the rearrangement.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: home turn 39 24 86 44 roll over
6). Which of the following steps will be the last?
a)    X
b)    IX
c)    VIII
d)    VII
e)    None of these

7). Step III of input is : 94 car 86 window shut 52 31 house
Which of the following is definitely the input?
a)    94 car window 86 shut 52 31 house
b)    86 window 94 car shut 52 31 house
c)    Car shut window 86 53 31 house 94
d)    Cannot be determined
e)    None of these

8). Step IV of an input is : 58 box 47 dew 15 21 town pot
Which of the following steps will be the last?
a)    VII
b)    VI
c)    VIII
d)    IX
e)    None of these

9). Input: show 51 36 new far 81 46 goal
Which of the following steps will be the last but one?
a)    VII
b)    VIII
c)    VI
d)    V
e)    None of these

10). Input : buy win task 52 38 43 door 12
Which of the following will be step IV?
a)    52 buy 43 door 38 task 12 win
b)    52 buy 43 door 38 task win 12
c)    52 buy 43 door task win 38 12
d)    There will be no such step
e)    None of these

Answers:
1)a   2)b   3)d  4)d   5)e   6)e   7)d   8)b   9)c   10)e

Solution:
1). V < W, W ≥ L, L > Y
or, W > V, W ≥ L, L > Y
or, W =L > V, W > L > V, W = L > Y
there is no clear indication between V and Y.
Answer: a)

2). G ≥ H, H = O, O < F
or, G ≥ H, H = O, F > O
or, G > H, G = H = O, F > G = H = O.
Answer: b)

3). D ≤ K, K > P, P ≥ Q
or K ≥ D, K > P, P ≥ Q
or, K > D, K = D > P, P ≥ Q
or, K > P ≥ Q, K = D > P ≥ Q
thus, I and II both are not true
Answer: d)

4). S > R, R = T, T < V
or, S > R =T, V > R = T
thus, I and II both are not true
Answer: d)

5). N < L, L =P, P ≤ H
or, L>N, L = P-, H≥P
or, L = P > N, H ≥ P = L
Answer: e)

6). Input : home turn 39 24 86 44 roll over
Step I:  86 home turn 39 24 44 roll over
Step II: 86 home 44 turn 39 24 roll over
Step III: 86 home 44 over turn 39 24 roll
Step IV: 86 home 44 over 39 turn 24 roll
Step V: 86 home 44 over 39 roll turn 24
Step VI : 86 home 44 over 39 roll 24 turn
Answer: e)

7). input of the given sequence cannot be determined, as we don’t know about the initial position of the elements
Answer: d)

8). Step V : 58 box 47 dew 21 15 town pot
Step VI : 58 box 47 dew 21 pot 15 town
hence step VI is the last step
Answer: b)

9). Step I:  81 show 51 36 new far 46 goal
Step II: 81 far show 51 36 new 46 goal
Step III: 81 far 51 show 36 new 46 goal
Step IV: 81 far 51 goal show 36 new 46
Step V: 81 far 51 goal 46 show 36 new
Step VI : 81 far 51 goal 46 new show 36
Step VII: 81 far 51 goal 46 new 36 show
hence, step VI is the last but one step.
Answer: c)

10). Input – buy win task 52 38 43 door 12
IVth step 52 buy 43 door 38 win task 12
Step I: 52 buy win task 38 43 door 12
Step II: 52 buy 43 win task 38 door 12
Step III: 52 buy 43 door win task 38 12
Step IV: 52 buy 43 door 38 win task 12
Answer: e)





 



More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">