18 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-30:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either I or II follows.
d)    If neither I nor II follows.
e)    If both I and II follow.

1). Statements :     All humans are civilized.
Some animals are mammals.
All humans are mammals.
Conclusion:
I.All civilized are mammals.
II.Some animals are civilized.

2). Statements:      Smita is a girl.
Some girls are beautiful.
All girls are student.
Conclusion:
I.Smita is an student.
II.Some students are beautiful.

3). Statements:      All rivers are streams.
Some streams are wells.
No well is sea.
Conclusion:
I.Some rivers are wells.
II.Some seas are not stream.

4). Statements:      Some kites are Bird.
All animals are kites.
Some animals are insects.
Conclusion:
I.No bird is insect.
II.Some insect are kites.

5). Statements:      Some doctors are professional.
Raj is a professional.
Raj is not young.
Conclusion:
I.Some doctors are young.
II.Some young doctors are not professional.

Directions (Q.6-10): Read the following information carefully and answer the questions, which follow:
‘P÷ Q’ means ‘P is son of Q’.
‘P × Q’ means ‘P is sister of Q’.
‘P + Q’ means ‘P is brother of Q’.
‘P-Q’ means ‘P is mother of Q’.

6). How is T related to S in the expression ‘T × R + V ÷ S’?
a)    Sister
b)    Mother
c)    Aunt
d)    Uncle
e)    None of these

7). How is T related to S in the expression ‘T × R ÷ V - S’?
a)    Father
b)    Sister
c)    Daughter
d)    Aunt
e)    None of these

8). How is S related to T in the expression ‘T + R – V+ S’?
a)    Uncle
b)    Nephew
c)    Son
d)    Cannot be determined
e)    None of these

9). Which of the following means that ‘S is the husband of T’?
a)    T × R –V + S
b)    T-R ÷V × S
c)    T – R + V ÷ S
d)    T ÷ R × V + S
e)    None of these

10). How is V related to T in the expression ‘T ÷ R + V × S’?
a)    Aunt
b)    Nephew
c)    Niece
d)    Uncle
e)    None of these

Answers:
1)d   2)e   3)d  4)b   5)d   6)e   7)b   8)d   9)c   10)a

Explanation:
1).

Answer: d)

2).

Answer: e)

3). 

Answer: d)

4).

Answer: b)

5).
None of the conclusions are valid. Hence,
Answer: d)

6).
m-male, f-female
Hence, T is daughter of S.
Answer: e)

7).
m-male, f-female
Hence, T is sister of S.
Answer: b)

8).
m-male, f-female
S’s sex is not given.
Answer: d)

9).
m-male, f-female    
Answer: c)

10).
Hence, V is Aunt of T.
Answer: a)






 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">