19 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-31:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Tarun moves 10 m towards north from point A, Then he takes a left and moves 10 m and reaches a point B. At point B he climbs some stairs to reach a height of 5 m, after reaching the top he turns towards his left and proceeds to a distance of 10m and reaches a point D. Find the distance between A and D.
a)    5
b)    10√5
c)    5√5
d)    20
e)    25

2). Sunil goes 5m in the north-east direction, then he turns 135 degrees clockwise & moves 4m, then he turns
Towards his right & walks 3m, then he turns 45 degrees clockwise & moves 5m, Again he turns 135 degrees anticlockwise & moves 4m & reaches a point X. In which direction is X located with respect to the starting point.
a)    North – west
b)    North
c)    West
d)    South – west
e)    South – east

Directions (Q. 3-5): In a particular system different calculations are written as following:
(i)a & b # c means product of a and b has been added to the square of c.
(ii) a * b % c means b has been divided by c and result has been subtracted from a.
(iii) a © b @ c means the square of b has been multiplied to the square root of c and the result has been added to a.
(iv)a ! b € c means a has been multiplied to b and the result has been divided by c.
In each of the questions, the value that is to come at (?) has to be found.

3). 76 *7 6 8 % 12 =x
24! X € 36 = ?
a)    16
b)    8
c)    18
d)    Cannot be calculated
e)    None of these

4). 15 © 3 @ 25=p
P * 46 % 2 = ?
a)    60
b)    33
c)    45
d)    83
e)    37

5). 8 © 4 @ 49= m
M * 204 % 17 = ?
a)    132
b)    106
c)    112
d)    108
e)    None of these

Directions (Q.6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Seven colleagues A,H,J,S,V,D and R work in four different departments of an organization Marketing, Finance, HR and IT. Not more than two work in any department. Each of them is wearing different coloured shirt, which is White, Blue, Cream, Rosy, Black, Yellow, and Pink, not necessarily in that order. A works with J in the Marketing department and is not wearing white coloured shirt. V is wearing Yellow coloured shirt and does not work in the Finance department. H works with S in the same department and is wearing Black shirt. Only D works in the HR department. No one in the Marketing or IT department is wearing Cream shirt. J is wearing Rosy shirt. The one who is wearing the Pink shirt is working in the Finance department.

6).Who work in the Finance department?
a)    V,R
b)    A,H
c)    S,H
d)    Data inadequate
e)    None of these

7).Who is wearing Cream shirt?
a)    R
b)    A
c)    S
d)    D
e)    None of these

8).What coloured shirt is R wearing?
a)    Black
b)    White
c)    Cream
d)    Data inadequate
e)    None of these

9).In which department is R working?
a)    IT
b)    Marketing
c)    Finance
d)    HR
e)    Data inadequate

10).what coloured shirt is A wearing?
a)    Cream
b)    White
c)    Blue
d)    Data inadequate
e)    None of these

Answers:
1)c   2)c   3)b  4)e   5)d   6)c   7)d   8)b   9)a   10)c

Explanation:
1).
Using the Pythagoras theorem RD2  + AR2 =AD2
AD2 = 102+52 =175.
Hence AD=√125=5√5.
Answer: c)

2).
From the following diagram we see that X is located in west direction with respect to starting point.
Answer: c)

3).From 1st expression, x = 76 – (768/12)=76-64 =12
From 2nd expression,(24*12)/36=8
Answer: b)

4). From 1st expression, p = 15 + (3*3*5) = 60
From 2nd expression, 60 – (46/2)=37
Answer: e)

5). From 1st expression, m=8 + (4*4*7) = 120
From 2nd expression,120 – (204/17) = 108
Answer: d)

Directions (Q. 6-10):
Person
Dept
Shirt
A
Mkt
Blue
H
F
Black
J
Mkt
Rosy
S
F
Pink
V
IT
Yellow
D
HR
Cream
R
IT
White
6). H and S work in the Finance department
Answer: c)

7). D is wearing Cream shirt
Answer: d)

8). R is wearing White shirt.
Answer: b)

9). R is working in the IT department
Answer: a)

10). A  is wearing blue shirt
Answer: c)





 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">