20 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-32:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1-5): Twelve wards N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of a hospital  are in two parallel buildings. Building 1 is facing west and building – 2 is facing east. Wards P, Q, R, S, T and U are in building 1 and wards N, O, V, W, X, and Y are in building 2. Each wards of building 1 is exactly opposite the other ward in building 2.
              i.        Ward V, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward Y.
            ii.        There are two wards between ward N and O.
           iii.        There is only one ward between ward S and T.
           iv.        Ward U is third to the right of Q.
            v.        Ward U is not opposite either V and Y.
           vi.        Ward S and T are not opposite V. ward P is adjacent to ward S.
          vii.        Ward W, which is not opposite T. is not adjacent to N.

1). Which ward opposite to Q?
a)    N    
b)    Y   
c)    W   
d)    X   
e)    O

2). How many wards are there between wards R and S?
a)    Four   
b)    Three   
c)    Two   
d)    One   
e)    None of this

3). Ward R is related to ward X in the same way as ward U is related to O, based on the given arrangement. Who among the following is Q related to, following the same pattern?
a)    N   
b)    V    
c)    W     
d)    Y    
e)    None of this

4). Which of the following wards are at the ends of the building?
a)    V, O    
b)    C, Q     
c)    V, W   
d)    R, T   
e)    None of this

5). Which is following statements is true about P?
a)    Ward Y is opposite ward P.
b)    Ward S is not adjacent to ward P.
c)    Ward N is not neighbor of that ward which is opposite P.
d)    Ward P is 2nd from the right end
e)    Ward O is opposite that ward which is 3rd to the left of ward P.

6). Statement : K > I ≥ T ≥ E; O < R < K
Conclusions : I. R < E     II. O < T
a)    Neither conclusion I nor II follows
b)    Both the conclusion I and II follow
c)    Only conclusion II follows
d)    Either conclusion I or II follows
e)    Only conclusion I follows

7). Statement : C < L < O = U = D ≥ S > Y
Conclusions : I. O > Y     II. C < D
a)    Neither conclusion I nor II follows
b)    Both the conclusion I and II follow
c)    Only conclusion I follows
d)    Only conclusion II follows
e)    Either conclusion I or II follows

8).  Statement : K ≥ L > M ≥ N
Conclusions : I. N ≤ K      II. N < K
a)    Both the conclusion I and II follow
b)    Neither conclusion I nor II follows
c)    Either conclusion I or II follows
d)    Only conclusion I follows
e)    Only conclusion II follows

9).  Statement : Z ≥ Y = W ≤ X
Conclusions : I. W < Z      II. W = Z
a)    Only conclusion I follows
b)    Only conclusion II follows
c)    Neither conclusion I or II follows
d)    Either conclusion I nor II follows
e)    Both the conclusion I and II follow

10).  Statement : B > A > S < I > C > L > Y
Conclusions : I. B > L      II. A > Y
a)    Only conclusion I follows
b)    Only conclusion II follows
c)    Either conclusion I or II follows
d)    Neither conclusion I nor II follows
e)    Both the conclusion I and II follow

Answer:
1) e   2)c    3)a    4)e     5) a    6)a     7) b   8) e     9)d     10)d

SOLUTIONS:
Directions (Q. 1-5):


6). Statement : K > I ≥ T ≥ E; O < R < K
On combining both the statements, we get
O < R < K > I ≥ T ≥ E
Conclusions : I. R < E    (false)
 II. O < T               (false)
Thus, neither conclusion I nor II follows
Answer: a)

7). Statement : C < L < O = U = D ≥ S > Y
Here statements are already combined
Conclusions : I. O > Y     (true)
    II. C < D  (true)
Thus, both conclusion I and II follow
Answer: b)

8). Statement : K ≥ L > M ≥ N
Here statements are already combined
Conclusions : I. N ≤ K    (false)
                   II. N < K       (true)
Thus, only conclusion II follows
Answer: e)

9). Statement : Z ≥ Y = W ≤ X
Here statements are already combined
 Conclusions : I. W < Z    (may be true)
 II. W = Z  (may be true)
Thus, either conclusion I or II follows
Answer: d)

10). Statement : B > A > S < I > C > L > Y
Here statements are already combined
Conclusions : I. B > L     (false)
 II. A > Y (false)
Thus, neither conclusion I nor II follows
Answer: d)





 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">