21 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-33:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Direction (1 – 5):
Seven conferences on Marketing, Finance, HR, Real Estate, Hospitality, Management, and Banking were scheduled to be held in Mumbai, Pune, Delhi, Hyderabad, Indore, Bhopal and Chennai on one day in a week starting from Monday and ending on Sunday.
Conference on Hospitality was held in Hyderabad on Friday. Only one conference was held between conference on hospitality and Finance. Conference on Management was held immediately after HR but immediately before Banking. Conference on Management was not held in Indore. The conference held on Monday was held in Delhi. Only one conference was held between conference on Banking and the conference in Mumbai. The conference on HR was not held in Mumbai. Conference in Pune was held immediately before the conference in Indore. Conference on Real Estate was not held on Monday. Conference in Chennai was not held after conference in Mumbai.

1). If Delhi is related to Pune and Banking is related to Real Estate in a certain way, then to which of the following would Indore be related to, following the same pattern?
a)   Bhopal
b)   Chennai
c)   Mumbai
d)   Delhi
e)   None of these
2). In which of the following cities was conference on Banking held?
a)   Chennai
b)   Mumbai
c)   Delhi
d)   Bhopal
e)   Indore
3). How many conferences were held between conferences on Marketing and Real Estate?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four
4). On which of the following days was the conference of HR held?
a)   Monday
b)   Tuesday
c)   Wednesday
d)   Thursday
e)   Friday
5). Which of the following conferences was held on Monday?
a)   Banking
b)   Management
c)   HR
d)   Marketing
e)   Can’t be determined

Direction [6 – 8]:
There are five bottles A, E, I, O and U arranged on a table but not necessarily in the same order. Bottle E is to the north of bottle O. Bottle I is to the south of bottle E. Bottle A and bottle U are in the east and west respectively of bottle I.
6). In which direction is bottle O with respect to bottle I?
a)   South
b)   North
c)   Either 1) or 2)
d)   East
e)   North – East
7). If bottle I is exactly between E and O then in which direction is bottle A with respect to bottle O?
a)   North
b)   North – east
c)   South – east
d)   South
e)   North – east
8). In which direction is bottle U with respect to bottle E?
a)   South
b)   South – east
c)   West
d)   South – west
e)   None of this

Direction [9 – 10]:
A is 10m to the north of Z. who is to the northwest of Y. Z is 15m to the west of B. C is 10m to the east of Y, who is 10m to the south of B.
9). In which direction is Y with respect to A?
a)   South
b)   Southeast
c)   Southwest
d)   West
e)   None of this
10). What is the total distance between point A and Y?
a)   35m
b)   25m
c)   30m
d)   20m
e)   None of this
Solutions:
1) c   2) e   3)e    4)b    5)d    6) c      7) b      8) d    9) b    10) b

Explanation:
(1 to 5):
(6 to 8):
(9 to 10):


 


 

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">