13 Oct 2016

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions With Explanation

Mission IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions Set-28:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Direction (Q.1 – 5): In Irwin college, there are lectures on seven different subjects: Physics, Chemistry, Math, Biology, History, Hindi and English from Monday to Sunday, not necessary in the same order. The duration of the lectures are 1 hour, 1.5 hour or 2 hours. History is the 2nd last lecture to be taught and has a duration of 1 hour. The lecture on physics is followed by the lecture on math which is of 1.5 hours. The lecture on Biology is of two hours but it is neither on Monday nor on Sunday. The lecture on Hindi is on Thursday and it is neither of 2 hours or 1.5 hour. The lectures held on Monday and Sunday are of 2 hours each. The English lecture is not of 2 hours and is just after a 1 hour lecture.



1). Which is the last lecture to be held and of what duration?

a)    English – 2h
b)    Physics – 2h
c)    Chemistry – 2h
d)    Biology – 2h
e)    Can’t be determined

2). Which lecture is held on Tuesday?
a)    Biology
b)    English
c)    Math
d)    Physics
e)    Can’t be determined

3). What is the duration of the English lecture?
a)    1 hour
b)    2 hour
c)    1.5 hour
d)    1 hour or 2 hour
e)    None of these

4). What are the total teaching hours between the lectures on Math and English?
a)    3 hours
b)    2 hours
c)    3.5 hours
d)    2.5 hours
e)    Can’t be determined

5). Which of the following options is correct?
a)    The duration of lecture on English is less than the duration of lecture on Chemistry
b)    The lecture on Biology is held immediately after the lecture on Math.
c)    Lectures  which are held on Thursday and Saturday are of the same duration.
d)    The duration of Math lecture is more than the duration of at least two lectures.
e)    all of the above

Directions (Q.6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide Whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

6). Who is the youngest among the four friends J, P , A and K?
I.  A is younger the J but not as young as P.
II.  K is elder than P but younger than A who is not the eldest.
a)    If the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
b)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)    If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)    If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

7). What is Priya’s favorite color among blue, yellow, red, green, black and white?
I. Priya does not like yellow, green or white.
II. Priya does not like the favorite color of her friend who likes blue.
a)    If  the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
b)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)    If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)    If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

8). How is Sonali related to Bharat?
I. Sonali’s father and Pankaj are brothers.
II .Shilpa is the only daughter of Bharat who is the only son of Pankaj.
a)    If  the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
b)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)    If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)    If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

9).  In which month of the year did the construction of the building begin?
I. The construction engineer correctly remembers that the construction began before September but after may and that particular month did not have 31 days.
II .The builder correctly remembers that the construction began after February but before October and the fact that, that particular month did not have 31 days.
a)    If  the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
b)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)    If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)    If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

10).  What does ‘in, mean in the code language?
I. ‘ni pa ca lo’ means ‘an honest  bank employee’ and ‘sa lo ja pa’ menas ‘employee of the bank’.
II. ‘ft ni ca’ means ‘an honest officer’ and ‘to ft sa pa’ means ‘reputed officer of bank’.
a)    If  the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
b)    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
c)    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d)    If the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e)    If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

Answers:
1)c   2)c   3)e  4)a   5)e   6)b   7)d   8)e   9)a   10)d

Explanation:


Directions (Q.1-5):










 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO - Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">