20 Oct 2016

Practice English Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

Practice English Questions with Detailed Explanation for IBPS PO/Clerk 2016
Practice English Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016 Set-31:
Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming IBPS PO/ Clerk / RRB Exam 2016. Candidates can use this material for their preparations.

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Food procurement has plummeted by almost eight million tonnes in 1995-96. However offtake from the public distribution system is still no more than 14-15 million tonnes. Why is the “offtake so low despite the expansion of the system to new backward areas? One explanation was that the stiff hike in issue prices in February 1994 greatly reduced the difference between open market prices and the ration shop price, which meant several poor people could not afford to buy as much, and also that richer people shifted to superior quality grain in the open market. However, the issue price of food has not been increased for over two years while open market prices have gone up. So, it is simply not true any more that the gap between the two is negligible. Yet there is no significant improvement in offtake. The regional pattern of PDS offtake shows that the Southern and North-Eastern states continue to lift the bulk of their allocation. But in the Hindi heartland, states are lifting less than half their allocation. This suggests that the role of the price factor has been exaggerated. It appears that some state governments have simply lost interest in timely lifting and distribution, while others have not. To this extent, poor people in the heartland are being deprived of cheap grain through sheer callousness,
In the revamped PDS areas, offtake is somewhat better at round 70% of allocations. Cynics will say this is because of revamped PDS system gets grain at a price Rs. 50 per quintal less than the normal PDS, and this makes it more attractive for government intermediaries and shopkeepers to lift the grain and then divert it to the open market. They claim offtake is high in the South and Northeast for similar reasons (open market prices are particularly high in these regions). These cannot be the whole explanation. But it is true that Kerala has an excellent PDS system and many Hindi-speaking states do not. These problems cannot be tackled by increasing the food subsidy. We need a special investigation of the reasons for low offtake in the Hindi heartland and of the extent of diversion by shopkeepers and government agencies. Such a report should be given the widest publicity, and the culprits should be proceeded against. That will do far more to get grain to the poor than rising subsidies that never reach them.

1). All the following are stated as the possible reason for less offtake of food grain in Hindi heartland from PDS except
a)    the role of the price factor
b)    apathy of the concerned State Governments
c)    lack of proper networking of ration shops
d)    rich people purchasing from open market
e)    unwillingness of the people to buy food grains from ration shops

2). Which of the following words/ group of words has the opposite meaning to the word ‘Plummeted’ as used in the passage?
a)    dropped
b)    drowned
c)    suddenly increased
d)    accelerated
e)    fell rapidly

3). Which of the following is mentioned in the passage as an apparent contradiction with relation to PDS?
A. Drop in procurement of food grain and less offtake from PDS.
B. increase in market price and less offtake from PDS.
C. volume of offtake claimed by North-East India is not commensurate with its population.
a)    only (A)
b)    (A) and (C)
c)    (B) and (C)
d)    only (C)
e)    None of these

4). Which, according to the passage, is the major reason for drop in food procurement in the recent years?
a)    inadequate PDS in the heartland
b)    inefficiency of the government machinery
c)    High price of the food grains sold through PDS
d)    Not mentioned in the passage
e)    none of the above

5). Which of the following words has the same meaning of the word ‘attractive’ sa used in the passage?
a)    cheerful
b)    meaningful
c)    resourceful
d)    lucrative
e)    charming

6). Which of the following words has the same meaning to the word ‘sheer’ as used in the passage?
a)    casual
b)    uncompounded
c)    gradual
d)    absolute
e)    ascent

7). Why, according to the passage, the issue price of food grain has not been increased over the past two years?
a)    Low offtake of food grain from the ration shops
b)    Drop in the average income of the people drawing from PDS
c)    Increase in the procurement of food grains from the farmers
d)    Not mentioned In the passage
e)    None of the above

8). Which of the following best describes the meaning of the sentence “poor people in the heartland… sheer callousness” given at the end of the first paragraph?
a)    The government machinery in the heartland is oblivious of the poorer section of the society.
b)    The poor people always suffer due to the high handedness of the government officials.
c)    The government officials can be blamed for the pathetic condition of the poor.
d)    The poorer section in the heartland has to unnecessarily spend more for buying food grains
e)    None of these

9). Which of the following, according to the passage, is suggested as one of the measures for improving the situation in the heartland?
(i) Through investigation into the reasons for low offtake.
(ii) increasing the food subsidy.
(iii) Booking the responsible people.
a)    and (ii)
b)    and (iii)
c)    All of the above
d)    only (i)
e)    None of these

10). Which of the following words has the same meaning to the word ‘shifted’ as used in passage?
a)    transferred
b)    preferred
c)    directed
d)    lifted
e)    modified


 Answer:
1). e)   2). c)   3). a)   4). d)   5). d)   6). d)   7). d)   8). a)   9). d)   10). b)  





 

For more Practice English Questions – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">