22 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-35:
Dear Readers, IBPS Clerk/RRB Examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
a)    Amanath Co-operative Bank Ltd
b)    Anyonya Co-operative Bank
c)    Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
d)    Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
e)    None of these


2). In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
a)    1929
b)    1950
c)    1904
d)    1980
e)    1975


3). Co-operative Banks in India are registered under__________.
              i.        Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
            ii.        Banking Regulation Act, 1949.
           iii.        Companies Act, 1956.
a)    Only i)
b)    i) and ii)
c)    ii) and iii)
d)    i), ii) and iii)
e)    None of these



4). According to the Sarraya Committee, average membership of the society‟s is______.
a)    19
b)    48
c)    25
d)    32
e)    45


5). Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by_______.
a)    Prime Minister of India
b)    Government of India
c)    State Bank of India
d)    Reserve Bank of India
e)    Finance ministry


6). Co-Operative Development Bank was set up by__________.
a)    NABARD
b)    RBI
c)    SBI
d)    Central Government
e)    State Government


7). Recently which of the following state\ UT Joins Regional Connectivity Scheme?
a)    Gujarat
b)    Maharashtra
c)    Chhattisgarh
d)    Puducherry
e)    Jharkhand


8).Who has taken over as the Chairman and Managing Director of state-run Power Finance Corporation (PFC)?
a)    Rajeev Sharma
b)    Rakesh Sharma
c)    Parvez Ahmad
d)    Ram Sharma
e)    Arun Sharma


9). Parvez Ahmad will take charge as the next Chairman-cum-Chief Executive Officer of Jammu andKashmir Bank. He will replace?
a)    Mushtaq Muhamood
b)    Mushtaq Ahmad
c)    M K Goel
d)    Rakesh Sharma
e)    M K Ahmad


10). Name the school, which has been awarded by PM Narendra Modi as the cleanest school in the country?
a)    Gyandeep Shiksha Niketan
b)    Bhai Parmamand Vidya Mandir
c)    Kendriya Vidyalaya
d)    Saroj Montessori
e)    Sardar Patel Modern School


11). Which day International day for non-violence is observed annually?
a)    2nd October
b)    3rd October
c)    1st October
d)    30th September
e)    None of the above


12). In which State the Rani ki Vav (the Queen's Stepwell) is located?
a)    Maharashtra
b)    Punjab
c)    Gujarat
d)    Rajasthan
e)    Goa


13). Which city's railway station was named as the "cleanest railway station" of India?
a)    Chennai Central Station
b)    Surat railway station
c)    Chhatrapati Shivaji Terminus
d)    Secunderabad Railway Station
e)    Tiruchirapalli Railway Station


14). Name the state hospital, which has won the cleanest hospital award?
a)    Safdarjung Hospital
b)    Saibaba Hospital
c)    Sakiso Hospital
d)    Mokitha Hospital
e)    Apollo Hospital


15). Name the person, who has become the first Indian to complete the "world's toughest race", the
Spartathlon?
a)    Andrzej Radzikowski
b)    Kieren Dsouza
c)    Hari Sukan Negara
d)    Diya Reddy
e)    H M Jyothi


16).Name the person, who has been recently appointed as the Chairman of Insolvency and Bankruptcy Board?
a)    M.S. Sahoo
b)    Unnikrishnan
c)    G.S. Yadav
d)    Ajay Tyagi
e)    Amardeep Singh


17).Where is the Head Quarter of Organisation for Economic Cooperation & Development (OECD)________
a)    Paris, France
b)    Geneva, Switzerland
c)    New York, US
d)    Vienna, Austria
e)    New Delhi, India


18). Which states have major producing of bajra in India__________
a)    Rajasthan
b)    Uttar Pradesh
c)    Madhya Pradesh
d)    Maharashtra
e)    Telangana


19). Currency of Panama_________
a)    balboa; U.S. dollar
b)    Guaraní
c)    dollor
d)    Peso
e)    Korana


20). World Literacy Day celebrated on day is celebrated on_________.
a)    12 September
b)    8 September
c)    9 September
d)    10 September
e)    11 September


Answers:
1).b)   2).c)  3).a)  4).d)  5).d)  6).a)  7).d)  8).a)  9).b)  10).c)  11).a)   12).c)  13).b)  14).a)  15).b)  16).a)  17).a)  18).a)  19).a)  20).b) 






 



For more IBPS Clerk/RRB Mains General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">