23 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-36:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). RBI known as lender of last restore because?
a)    It has to meet the credit need to citizens to whom no one else is willing to lend
b)    Banks lend to go to RBI as a last restore
c)    It comes to help banks in times of crisis
d)    All of the above
e)    Only a)& C)


2). The seed capital of Bharatiya Mahila Bank is ________
a)    Rs.5000 crore
b)    Rs.1000 crore
c)    Rs.500 crore
d)    Rs.100 crore
e)    Rs. 200 crore


3). Which is incorrect with regard to powers of RBI?
a)    Holds cash reserve banks
b)    Controls banking system through licensing
c)    Supervises Banking system through inspection
d)    Only a)& C)
e)    All of the above


4). Which of the following is an investment advisory discipline?
a)    Corporate Industrial Finance
b)    Offshare Banking
c)    Wholesale Banking
d)    Wealth Management
e)    Trade Finance


5). When banks accept a fixed sum of money from an individual for a definite term and pay on maturity with interest, the deposit is known as:
a)    Term Deposit
b)    Demand Deposit
c)    Bond
d)    Mortgage
e)    Advance


6). Who has been appointed as the Morocco’s prime minister for another term?
a)    Abbas El Fassi
b)    Abdelilah Bekirane
c)    Amid abdeliah
d)    Mayur Khan
e)    Mustapha Ramid


7). How much amount has been donated by India to the Nelson Mandela Foundation to help it in its welfare work for the people of South Africa?
a)    8.4 million
b)    9.3 million
c)    9.9 million
d)    10.9 million
e)    10 million


8). Who has honored with the Outstanding Contribution to British Theatre prize at the UK Theatre Awards?
a)    Amid abdeliah
b)    Andrzej Wajda
c)    Sir Ian McKellen
d)    Sir Mack Bill
e)    Tom Moody


9).  Which state has launched ‘Duck Boats’ to boost tourist footfall?
a)    Goa
b)    Kerala
c)    Maharashtra
d)    Tamil Nadu
e)    West Bengal


10). Where is the Arena by Trans Stadia, India's first convertible stadium?
a)    Ahmedabad
b)    Jaipur
c)    Nagpur
d)    New Delhi
e)    Haryana


11). The International Dussehra festival has started in which state of India?
a)    Arunachal Pradesh
b)    Himachal Pradesh
c)    Kerala
d)    Rajasthan
e)    Uttarakhand


12). The 2016 International Gita festival will be held in which state of India?
a)    Assam
b)    Bihar
c)    Haryana
d)    Uttar Pradesh
e)    Uttarakhand


13). The book “Half Lion: How P V Narasimha Rao  Transformed India” has been authored by whom?
a)    Ashok Chawla
b)    P V Narasimha Rao
c)    R B Gaur
d)    Sajid Khan
e)    Vinay Sitapati


14). Aaron Pryor, who passed away recently, was related to which sports?
a)    Boxing
b)    Badminton
c)    Basketball
d)    Wrestling
e)    Swimming


15). The book “The Greatest Bengali Stories Ever Told” has been authored by whom?
a)    Urmila Das
b)    Vijay Kumar
c)    Amar Mitra
d)    Arunava Sinha
e)    aravina sinha


16). What was the theme for International Day of the Girl Child that was observed on 11 October 2016?
a)    Goals' Progress: What Counts for Girls
b)    Girls' Progress = Goals' Progress: What Counts for Girls
c)    Girls' Progress, World Progress
d)    Girls are god’s gift
e)    Girls progress, gods progress


17). India and ______ commenced their second coordinated patrol and bilateral maritime exercise in the Andaman Sea.
a)    Bangladesh
b)    Indonesia
c)    Malaysia
d)    Maldives
e)    Sri Lanka


18). Who has received the ‘Outstanding Celebrity Woman of the Year’ award while featuring among Outlook Business’ 19 outstanding women?
a)    Deepika Padukone
b)    Priyanka Chopra
c)    Aishwarya Rai Bachchan
d)    Madhuri Dixit
e)    Aaliya bat


19). World’s first Cybathlon Championship for Athletes with Disabilities was held in which country?
a)    Switzerland
b)    France
c)    Portugal
d)    Italy
e)    Japan


20). Centre to invest Rs …………. cr to increase Panipat oil refinery capacity
a)    15000
b)    16000
c)    17000
d)    18000
e)    20000


Answers:
1).c)   2).b)  3).e)  4).d)  5).a)  6).b)  7).b)  8).c)  9).a)  10).a)  11).b)   12).c)  13).e)  14).a)  15).d)  16).b)  17).b)  18).c)  19).a)  20).a) 






 

For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">