24 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-37:
Dear Readers, IBPS Clerk/RRB Examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). What is the theme of the International Day for the Eradication of Poverty, 2016?
a)    Moving from humiliation and exclusion to participation: Ending poverty in all its forms
b)    Leave no one behind: think, decide and act together against extreme poverty
c)    Ending the violence of Extreme Poverty: Promoting empowerment and building peace
d)    Moving from humiliation and expert to participation: Ending poverty in all its forms
e)    Leave no one behind: think, decide and again together against extreme poverty


2). Name the country, which has launched Shenzhou 11 space mission?
a)    UK
b)    France
c)    Israel
d)    China
e)    Russia


3). Name the country, which has commissioned its largest, most expensive and technologically advanced destroyer, Zumwalt?
a)    The USA
b)    The UK
c)    China
d)    Russia
e)    France


4). Who will be the new Crown Prince of Thailand?
a)    Prajadhipok
b)    ChakrabongseBhuvanath
c)    MahaVajiralongkorn
d)    MahaVajirunhis
e)    ChumbhotbongsParibatra


5). UP cabinet approves construction of Intl theme park at which city?
a)    Ayodhya
b)    Allahabad
c)    Kanpur
d)    Lucknow
e)    Varanasi


6). Name the typhoon which hit Philippines on October 16.
a)    Haima
b)    Alex
c)    Bret
d)    Doreen
e)    Sarika


7). All towns in MP to be open defecation free by December ________ said by CM ShivrajChouhan?
a)    2017
b)    2018
c)    2019
d)    2020
e)    2021


8). When is International Day for the Eradication of Poverty observed?
a)    October 16
b)    October 17
c)    October 18
d)    October 19
e)    October 15


9). Who has been selected for the Mathrubhumi Literary Award in recognition of his contribution to the field of literature?
a)    AkithamAchuthanNamboothiri
b)    C. Radhakrishnan
c)    M. Leelavathy
d)    SukumarAzhikode
e)    T. Padmanabhan


10). Name the state police which has celebrates Cyber Crime awareness week?
a)    Arunachal Pradesh
b)    Madhya Pradesh
c)    Himachal Pradesh
d)    Sikkim
e)    Nagaland


11). According to the new proposal on PSL, what subtargetis to be created for Micro Enterprises in India by March 2017?
a)    7 %
b)    7.5 %
c)    8 %
d)    8.5 %
e)    9 %


12). What is “Stagflation”?
a)    inflation with growth
b)    deflation with growth
c)    inflation after deflations
d)    inflation with depression
e)    None of these


13). Which bank has become the first private sector bank to sell Indian gold coins?
a)    Dhanlaxmi Bank
b)    Federal Bank
c)    ICICI Bank
d)    IndusInd Bank
e)    KarurVysya Bank


14). Which of the following can issue commercial paper for raising short term funds?
a)    Corporates
b)    Primary Dealers
c)    All-India Financial Institutions
d)    Both (B) and (C)
e)    All of the Above


15). Section 80E of the Income Tax Act provides for deduction of interest paid on Education or study loan taken for higher education. Deduction under section 80E is available for _____
a)    2 years
b)    4 years
c)    8 years
d)    10 years
e)    5 years


16). UN Day, World Development Information Day, World Polio Day Day is celebrated on_______
a)    October 24
b)    November 11
c)    October 26
d)    September 28
e)    September 24


17). Capital of Bulgaria_______
a)    Sanaa
b)    Sofia
c)    Lusaka
d)    Harare
e)    Sofna


18). Mollem National Park is located at_______
a)    Maharastra
b)    Punjab
c)    goa
d)    Orissa
e)    Gujarat


19). Trombay Thermal Power Station is located in which state_________
a)    Rajasthan
b)    Madhya Pradesh
c)    Maharastra
d)    Uttar Pradesh
e)    Utrakhand


20). Headquarter of Punjab National Bank________
a)    Kolkata
b)    Chennai
c)    Delhi
d)    Mumbai
e)    Punjab


Answers:
1).a)   2).d)  3).a)  4).c)  5).a)  6).e)  7).a)  8).b)  9).b)  10).c)  11).b)   12).c)  13).b)  14).e)  15).c)  16).a)  17).b)  18).c)  19).c)  20).c) 







 



For more IBPS Clerk/RRB Mains General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">