25 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-38:
Dear Readers, IBPS Clerk/RRB Examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com

1). Loan given by the banks to farmers/small shop owners etc. is known as
a)    Corporate loan
b)    Business loan
c)    Priority Loan
d)    Commercial Loan
e)    Agree loan


2). “Sensitive Index” of Bombay Stock Exchange is called ______
a)    Forex
b)    MAX
c)    LIBOR
d)    Sensex
e)    MSE


3). A Pledge means
a)    advanced against goods
b)    hypothecation of goods
c)    bailment of goods as security for payment of a debt or performance of a promise
d)    Open limits
e)    a) & b)


4). With effect from 1st July 2010, interest rates of Banks are linked to which of the following?
a)    Base Rate
b)    Benchmark Prime Lending Rate
c)    Bank Rate
d)    Repo Rate
e)    Reverse Repo Rate


5). Balance Sheet of a firm indicates which of the following?
a)    Profit or Loss over a period.
b)    Financial position of the unit over a period.
c)    Financial position of the unit as on a particular date.
d)    Position of assets and liabilities over a period of time.
e)    None of the above


6). Jorge Batlle was paased away , he related to which country?
a)    Israel
b)    Norway
c)    Austria
d)    Uruguay
e)    Godavari


7). Govt launches Biotech-KISAN scheme to empower farmers, especially women, which of the following person inaugurate the scheme?
a)    Harsh Vardhan
b)    Narendra Modi
c)    Raj Nath Singh
d)    Smt. Sushma Swaraj
e)    None of the above


8). Which of the following govt to observe next year as Garib Kalyan Varsh?
a)    Kerala
b)    Madhya Pradesh
c)    Sikkim
d)    Haryana
e)    Nagaland


9). Which of the following govt to sign MoU with UNICEF to procure 40,000 doses of HPV vaccine?
a)    Punjab
b)    Madhya Pradesh
c)    Sikkim
d)    Haryana
e)    Nagaland


10). Name the country which has announced its withdrawal from the International Criminal Court.
a)    Angola
b)    China
c)    Russia
d)    Gambia
e)    Germany


11). Who won the 2016 Man Booker Prize for his book, “The Sellout”?
a)    David Means
b)    David Szalay
c)    Graeme Macrae Burnet
d)    Paul Beatty
e)    Wyl Menmuir


12). India began the 4th Joint Military Exercise, 'MITRA SHAKTI 2016' with which country?
a)    USA
b)    Sri Lanka
c)    Oman
d)    Indonesia
e)    Canada


13). Name the actress who was honored for herindelible style at the second annual InStyle Awards in Los Angeles.
a)    Cobie Smulders
b)    Freida Pinto
c)    Nicole Kidman
d)    Salma Hayek
e)    Scarlett Johansson


14). Prime Minister Narendra Modi has launched 7 schemes in his Lok Sabha constituency, Varanasi, what is the overall cost of the project ?
a)    5000 crore
b)    5500 crore
c)    6000 crore
d)    5600 crore
e)    500 crore


15). India to provide LED bulbs, equipment to which of the following country as a grant?
a)    Vanuatu
b)    Vietnam
c)    Nepal
d)    Myanmar
e)    None of the above


16). What is India's rank in the latest World Economic Forum's Global Gender Gap Report 2016?
a)    108th
b)    123rd
c)    76th
d)    87th
e)    99th


17). Which of the following day observed as World Day for Audiovisual Heritage?
a)    26 October
b)    27 October
c)    28 October
d)    25 October
e)    24 October


18). Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Australia?
a)    Ajay M. Gondane
b)    Chandra Lahoti
c)    Karnal Singh
d)    O P Singh
e)    Vinod Rai


19). Sooronbai Jeenbekov who resigned from the post of Prime Minister is from which country?
a)    Azerbaijan
b)    Kyrgyzstan
c)    Lebanon
d)    Turkmenistan
e)    Uzbekistan


20). Which country has withdrawn a request for a flotilla of warships to be allowed to refuel in Spain’s north African enclave of Ceuta, following concern among Nato allies?
a)    China
b)    Iran
c)    North Korea
d)    Pakistan
e)    Russia


Answers:
1).c)   2).d)  3).c)  4).a)  5).c)  6).d)  7).a)  8).d)  9).a)  10).d)  11).d)   12).b)  13).c)  14).a)  15).a)  16).d)  17).b)  18).a)  19).b)  20).e)






 

For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">