29 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB Mains 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-39:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). How much amount Center allocated to Nagaland for road projects?
a)    340 crore
b)    360 crore
c)    350 crore
d)    370 crore
e)    380 crore


2). Which of the following state the North East Connectivity Summit kicks-off?
a)    Arunachal Pradesh
b)    Assam
c)    Manipur
d)    Meghalaya
e)    None of the above


3). 5th BIRAC Innovators Meet held in?
a)    New Delhi
b)    Mumbai
c)    Gujarat
d)    Kerala
e)    None of the above


4). Which of the following state government has announced ‘Thaaliku Thangam’ scheme?
a)    Andhra Pradesh
b)    Tamil Nadu
c)    Telagana
d)    Kerla
e)    None of the above


5). Name the company, which has installed the World’s largest solar power plant at Kamudhi, Tamil Nadu?
a)    Tata Power Solar Systems Ltd
b)    Vikram Solar Pvt Ltd
c)    Adani Group Pvt Ltd
d)    Premier Solar Systems Pvt Ltd
e)    None of the above


6). Union Science and Technology Minister Dr.Harsh Vardhan has adopted 'Dheerpur Village' and 'Ghoga' the last village under the North Delhi under which of the following yojana?
a)    Pradhan Mantri Sansad Adarsh Gram Yojana
b)    Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
c)    Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna
d)    Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
e)    None of the above


7). The Ksheer Tester belongs to which of the following ministry?
a)    Ministry of Law & Justice, Electronics & Information Technology
b)    Ministry of Statistics & Programme Implementation
c)    Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
d)    Ministry of Science & Technology and Earth Sciences
e)    None of the above


8). Name the state/UT which has hosted “Incredible India Tourism Investors Summit (IITIS)-2016”?
a)    New Delhi
b)    Maharashtra
c)    Madhya Pradesh
d)    Rajasthan
e)    None of the above


9). Name the country, which will host Global Innovation Conference 2017?
a)    China
b)    Japan
c)    Australia
d)    Brazil
e)    Turkey


10). Kotak Mahindra Bank launches app to open accounts, what is the name of the app?
a)    Kotak Now
b)    Kotak New
c)    Kotak online
d)    Kotak Now off line
e)    None of the above


11). Name the Pakistan Bank, which Opens Branch in China?
a)    Askari Bank.
b)    Allied Bank Limited.
c)    Habib Bank
d)    Bank Alfalah.
e)    Bank AL Habib


12). Name the person, who has topped the Forbes ‘100 Richest Indians’ list?
a)    Mukesh Ambani
b)    Dilip Shanghvi
c)    Azim Premji
d)    Pallonji Mistry
e)    None of the above


13). When the rate of inflation increases__________.
a)    Amount of money circulation decreases
b)    Purchasing power of money decreases
c)    Value of the money increases
d)    Purchasing power of money increase
e)    None Of The Above


14). Among the following which is NOT considered as the money market instrument?
a)    Shares and bonds
b)    Commercial paper
c)    Repurchase agreement
d)    Certificate of deposit
e)    None Of The Above


15). Which of the following is an example for the financial assets?
a)    Infrastructure Bonds
b)    Indira Vikas
c)    Krishi Vikas
d)    All the above
e)    None of the above


16). Capital Market is a market that deals with_______.
a)    Long term funds
b)    Gilt-edge securities
c)    Short term funds
d)    None of these
e)    All the above


17). Regional and Rural Banks fall within supervisory purview of_________.
a)    RBI
b)    SEBI
c)    IRDA
d)    SBI
e)    None of the above


18). Which state has lowest rural population according to  census 2011 ___________ .
a)    Goa
b)    Sikkim
c)    Maharastra
d)    Punjab
e)    None of these


19). Paralamdi Trophy is associated with the game of_______
a)    Badminton
b)    Cricket
c)    Golf
d)    Hockey
e)    None of these


20). New member country of European Union _______
a)    Slovenia
b)    Croatia
c)    South Sudan
d)    Latvia
e)    None of these


Answers:

1).a)   2).e)  3).a)  4).b)  5).c)  6).a)  7).d)  8).a)  9).e)  10).a)  11).c)   12).a)  13).d)  14).b)  15).d)  16).a)  17).a)  18).b)  19).c)  20).b)





 


For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">