7 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-28:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
a)    Amanath Co-operative Bank Ltd
b)    Anyonya Co-operative Bank
c)    Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
d)    Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
e)    None of the above


2). In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
a)    1929
b)    1950
c)    1904
d)    1980
e)    1981


3). Co-operative Banks in India are registered under__________.
      I.        Banking Laws (Co-Operative Societies) Act, 1965
    II.        Banking Regulation Act, 1949.
   III.        Companies Act, 1956.
a)    Only i)
b)    i) and ii)
c)    ii) and iii)
d)    i), ii) and iii)
e)    i) and iii)


4). According to the Sarraya Committee, average membership of the society’s is______.
a)    19
b)    48
c)    25
d)    32
e)    31


5). Barring which of the following two states, in all states of the country, these societies have unlimited liability?
a)    Kerala and Karnataka
b)    Assam and Madhya Pradesh
c)    UP and Bihar
d)    Karnataka and Rajasthan
e)    MP and UP


6). The Ministry of Urban Development (MoUD) signed a Memorandum of understanding (MoU) with which publishing company to publish and distribute a special edition of the comic book, focusing on Swachh Bharat Mission?
a)    Amar Chitra Katha
b)    National Book Trust
c)    Scholastic
d)    Taxman Publications Limited
e)    None of these


7). Maharashtra Governor C. Vidyasagar Rao has been given the additional charge of which state by President Pranab Mukherjee?
a)    Uttar Pradesh
b)    Bihar
c)    Karnataka
d)    Tamil Nadu
e)    Gujarat


8). In which city is the two day BRICS Convention on Tourism being held?
a)    Bikaner
b)    Pune
c)    Jaipur
d)    New Delhi
e)    Khajuraho


9). What is the amount foreign investors will have to invest to secure a Permanent Residency Status (PRS) from the government of India?
a)    Rs.5 crore
b)    Rs.15 crore
c)    Rs.20 crore
d)    R.25 crore
e)    Rs.30 crore


10). Centre constitutes expert committee to study silt in river Ganga in Bihar. Who is selected as the Chairman of the committee?
a)    A. K. Sinha
b)    S. K. Sahu
c)    A. K. Gosain
d)    Rajnish Rajan
e)    None of the above


11). Brazil’s Senate has impeached President ______ from the office for breaking budgetary laws.
a)    Jose Sarney
b)    Dilma Rousseff
c)    Emesto Geisel
d)    Washington Luis
e)    None of these


12). Ali Bongo is re-elected as the President of which Central African Country?
a)    DR Congo
b)    Cameroon
c)    Gabon
d)    Angola
e)    Guinea


13). Name the category of loan which would be regulated as a separate category of NBFC’s by the RBI.
a)    Title
b)    Commodity
c)    Equity
d)    Soft
e)    P2P


14).  Mobile payments start-up PhonePe Internet Pvt. Ltd, which is owned by Flipkart, in partnership with __________has launched unified payments interface (UPI) based payments app.
a)    ICICI
b)    Yes Bank
c)    Axis Bank
d)    SBI
e)    RBI


15).  Government of India will sell its sovereign gold bonds (SGB) through ______.
a)    SHCI
b)    RBI
c)    CDSL
d)    NSDL
e)    SSE


16).  The Headquarters of National Payments Corporation of India (NPCI) is located in____?
a)    New Delhi
b)    Hyderabad
c)    Mumbai
d)    Chennai
e)    Kolkata


17).  What is the currency of Nepal?
a)    Nepalese rupee
b)    Nepalese rupiah
c)    Nepal korana
d)    Nepalese dollar
e)    None of these


18).  Tehri Dam located in?
a)    Uttarakhand
b)    Himachal Pradesh
c)    Punjab
d)    Jammu & Kashmir
e)    Uttar Pradesh


19).  Which State has initiated the process of recruiting transgender people as prison warden posts?
a)    Haryana
b)    Punjab
c)    Odisha
d)    Bihar
e)    None of these


20).  Valmiki National Park located in ?
a)    Bihar
b)    Assam
c)    Madhya Pradesh
d)    Tamil Nadu
e)    None of these




Answers:

1).b)  2).c)  3).a)  4).d)  5).c)  6).a)  7).d)  8).e)  9).d)  10).a)   11).b)  12).c)  13).e)  14).b)  15).a)  16).c)  17).a)  18).a)  19).c)  20).a)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">