2 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-25:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1).  Who has taken over as General Officer Commanding-in-Chief, Western Command?
a)    Bikram Singh
b)    Deepak Kapoor
c)    KJ Singh
d)    None of these
e)    Surinder Singh


2).  Govt appointed panel recommends for MSP of gram to Rs 4,000 a quintal, who is the head of the panel?
a)     Arvind Subramanian
b)     Arvind Panagariya
c)      AK Sinha
d)     Arun jaitly
e)     None of these


3).  Govt to build one crore houses by 2019 under, which of the following yojna?
a)    Kaushal Vikas Yojana
b)    Krishi Sinchai Yojana
c)    None of these
d)    Pradhan Mantri Awas Yojna
e)    Saansad Adarsh Gram Yojana


4).  Name the service, which has announced the launch by Ministry of Railways for differently-abled?
a)    Yatri Mitra Sewa
b)    Passenger Friend
c)    Janani Sewa
d)    Both a & b
e)    None of these


5).  Who has released the translated version of 'Sai Charitra Granth', a book on the life of Sai Baba?
a)    Eldeen Husaini
b)    Man Mohan Adhikari
c)    Nisha Adhikari
d)    Parmanand Jha
e)    Prem Bahadur Kansakar


6).  Who has appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Sweden?
a)    Vijay Thakur Singh
b)    P Kumaran
c)    Monika Kapil Mohta
d)    Monika kumar mohta
e)    None of these


7).  HRD Minister inaugurates Super Computer at IIT Guwahati, what is the name of the device?
a)     PARAM-ISHAN
b)     PARAM-SHAN
c)      PARAM-SHON
d)     PEREM-ISHAN
e)     None of the above


8).  Which of the following place Three-day international seafood show was held?
a)    Chennai
b)    Cochin
c)    Mumbai
d)    Visakhapatnam
e)    None of these


9).  Soorya Festival has started at which of the following state?
a)    Maharashtra
b)    Kerala
c)    Himachal Pradesh
d)    Goa
e)    Andhra Pradesh


10). Typhoon Malakas hits which of the following country recently?
a)    Japan
b)    China
c)    North Korea
d)    South Korea
e)    Philippines


11).  What is the capital of Manipur__________
a)    Gangtok
b)    Imphal
c)    Shillong
d)    Aizwal
e)    None of these


12).  Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India (RBI)_________
a)    Delhi
b)    Chenni
c)    Kolkata
d)    Mumbai
e)    None of these


13). The highest civilian award of India__________
a)    Bharat Ratna
b)    Padma Bhushan
c)    Padma Vibhushan
d)    Padma Shri
e)    None of these


14). The Sunderbans Wildlife Sanctuary is located at_________
a)    Karnataka
b)    Uttrakhand
c)    West Bengal
d)    Madhya Pradesh
e)    None of these


15).  Khaperkheda Thermal Power Station is located in which state_________
a)    Maharashtra
b)    Madhya Pradesh
c)    Chhattisgarh
d)    Gujarat
e)    None of these


16).  Which one of the following decisions has been taken by Government in respect of MGNREGA?
a)    The wages should be revised by the state Government
b)    The wages are to be revised by Planning Commission
c)    The District Authorities who allot work can give differential wages
d)    The wages shall be linked to inflation
e)    None of these


17).  For which one of following reasons Basel II norms are to be followed by Commercial Banks?
a)    Risk management
b)    Adoption of international accounting standards
c)    Restriction on bonus payments to bank executives
d)    Transparency in disclosures
e)    None of these


18).  What is the full form of the term LIBOR as used in financial / banking sectors?
a)    Local Indian Bank Offered Rate
b)    London-Indian Bureau of Regulations
c)    Liberal International Bank Official Ratio
d)    London Inter Bank Offered Rate
e)    None of these


19).  Technological Advancement in the recent times has given a new dimension to banks, mainly to which one of the following aspects?
a)    New Age Financial Derivatives
b)    Service Delivery Mechanism
c)    Any Banking
d)    Any type Banking
e)    Multilevel Marketing


20).  Base Rate is the rate below which no Bank can allow their lending to anyone. Who sets up this ‘Base Rate’ for Banks?
a)    Individual Banks Board
b)    Ministry of Commerce
c)    Ministry of Financial
d)    RBI
e)    Interest Rate Commission of India





Answers:
1).e)  2).a)  3).d)  4).d)  5).a)  6).c)  7).a)  8).d)  9).b)  10).a)   11).b)  12).c)  13).a)  14).c)  15).a)  16).a)  17).a)  18).d)  19).b)  20).d)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">