3 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-26:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com



1).  Who is the union minster of Statistics & Programme Implementation ministry?
a)    D.V. Sadananda Gowda
b)    Kalraj Mishra
c)    Smt. Maneka Sanjay Gandhi
d)    Ravi Shankar Prasad
e)    Smt. Harsimrat Kaur Badal


2).  Rana Pratap Sagar Dam located in?
a)    Rajasthan
b)    Uttarakhand
c)    West Bengal
d)    Maharashtra
e)    Himachal Pradesh


3).  New Governor of RBI is __________
a)    N.Viswanathan
b)    Rakesh Mohan
c)    Arundhathi Bhattacharya
d)    Urjith Patel
e)    Subhir Gokarn


4).  International Day Against Nuclear Test Observed on_______?
a)    1ST SEPTEMBER
b)    27TH AUGUST
c)    28TH AUGUST
d)    29TH AUGUST
e)    30TH AUGUST


5).  Harike Bird Sanctuary located in which state ?
a)    Uttar Pradesh
b)    Haryana
c)    Punjab
d)    J & K
e)    None of these


6).  Account are allowed to be operated by cheque in respect of________.
a)    Both Saving bank accounts and fixed deposits account
b)    Savings bank accounts and currents accounts
c)    Both savings bank accounts and loan accounts
d)    Both savings bank accounts and cash accounts only
e)    Both current accounts and fixed deposit accounts


7). Many times we read a term CBS used in banking operations. What is the full form of the letter “C” in the term “CBS”?
a)    Complete
b)    Credit
c)    Continuous
d)    Core
e)    None of these


8). GNP stands for_______
a)    Gross National Product
b)    Grop Net Product
c)    Grand Nuclear Process
d)    Group Networking Process
e)    None of these


9). Which among the following schemes is launched specifically for helping senior Citizens to avail loan by mortgage of their residential property?
a)    English mortgage schemes
b)    Senior Capital loan scheme
c)    Reverse Mortgage loan scheme
d)    Senior Citizen Personal loan scheme
e)    None of these


10).  SEBI is a ___________________
a)    Advisory body
b)    Statutory body
c)    Constitutional body
d)    Non-statutory body
e)    Registered as a Society


11).  Junaid Ahmad has become the World Bank's Country Director for India, he replacing?
a)    François Bourguignon 
b)    Justin Yifu Lin   
c)    Kushik Basu   
d)    Onno Ruhl
e)    Paul Romer


12).  IDFC issues commercial papers of Rs _____ crore.
a)     800
b)     780
c)      760
d)     740
e)     700


13).  Vijaya Bank Rolls out New Apps, what is the name of the apps?
a)     VPAYQWIK
b)     Vijaya *99#
c)      V-eConnect+
d)     Both a&b
e)     Both a,b &c


14).  Which of the following Global Ratings said India's GDP to grow by 8% over next few years?
a)    Standard & Poor's (S&P)
b)    McGraw Hill
c)    Fitch Ratings
d)    Credit Analysis & Research Ltd
e)    CRISIL Limited


15).  Yes Bank has partnered with which of the following startup to issues yes bank NiYO Benefits Card?
a)    NaNO
b)    NeYO
c)    NiYA
d)    NiYO
e)    None of these


16).  PV Bharathi is now ED of which of the following bank?
a)    Canara Bank
b)    Indian Bank
c)    Indian Overseas Bank
d)    Punjab National Bank
e)    Union Bank of India


17).  Name the person, who has assumed charge as Bharat Electronics Limited’s first woman director?
a)    Anitha Gobalan
b)    Anandi Ramalingam
c)    Geetha raj
d)    Sailakshmi satheesh
e)    None of these


18).  Which of the following state was awarded 2015 Better Performing Project Award?
a)    Maharashtra
b)    Kerala
c)    Himachal Pradesh
d)    Goa
e)    Andhra Pradesh


19).  India successfully test fires long range Barak-8 missile off Odisha coast? What type of missile is this?
a)    surface-to-air
b)    surface-to- surface
c)    Nuclear missiles
d)    surface-to-water
e)    none of these


20).  Narottam Mohanty related to which of the following filed ?
a)    Cricket
b)    Football
c)    Basketball
d)    Hokey
e)    None of the above





Answers:
1).a)  2).a)  3).d)  4).d)  5).c)  6).b)  7).d)  8).a)  9).c)  10).b)   11).d)  12).e)  13).e)  14).a)  15).d)  16).a)  17).b)  18).c)  19).a)  20).b)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">