10 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-30:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). Name the company, which has tied up with the country’s largest rail ticketing platform IRCTC to enable digital payments for travelers?
a)    Freecharge
b)    Paytm
c)    Mobkcik
d)    Quicker
e)    None of above


2). Name the person, who got the Smita Patil Memorial Award for Best Actor?
a)    Katrina Kaif
b)    Juhi Chawla
c)    Kangana Ranaut
d)    Deepika Padukone
e)    Alia Bhatt


3). Name the person who got the Ramakrishna Bajaj Memorial Global Award?
a)    Kumar mangalam birla
b)    Samir brahmachari
c)    Deepika padukone
d)    Anshu gupta
e)    None of the above


4). How many railway station sulabh has started cleaning and maintenance under the scheme?
a)    4
b)    5
c)    6
d)    7
e)    8


5). World Bank will invest nearly how much money in Assam?
a)    1,400 crore
b)    1,300 crore
c)    1,500 crore
d)    1,200 crore
e)    1,000 crore


6). Lord Narendra Babubhai Patel was awarded for his contribution in which field?
a)    medical
b)    sports
c)    film
d)    Journalist
e)    None of the above


7). Who is the director of film Sunrise?
a)    Partho Sen-Gupta
b)    Leena Yadav
c)    Sen-Gupta
d)    Nina Lath Gupta
e)    Marc Irmer


8). Virat kohli appointed as the brand ambassador of which of the following bank?
a)    PNB
b)    IOB
c)    BOM
d)    BOB
e)    None of the above


9). Name the person, Who conferred with Banga Bibhushan ?
a)    Amala Shankar
b)    Mahashweta Devi
c)    Sourav Ganguly
d)    Amitabha Chowdhury
e)    Lata Mangeshkar


10). Name the person, who won the 85kg wrestling gold at the Cadet World Championships held in Georgia?
a)    Deepak Punia
b)    Subhash Punia
c)    Akhil Sheoran
d)    None of the these
e)    Vinita Bhardwaj


11). Tehri dam is located on which river__________
a)    Narmada
b)    Koyna
c)    Bhagirathi
d)    Krishna
e)    None of these


12). Khaperkheda Thermal Power Station is located in which state_________
a)    Maharashtra
b)    Madhya Pradesh
c)    Chhattisgarh
d)    Gujarat
e)    None of these


13). Which of the following is the folk dance of Rajasthan_________
a)    Bhangra
b)    Changu
c)    Ghoomar
d)    Dumhal
e)    None of these


14). Golden Fibre Revolution was associated with the production of___________
a)    Onion production/Pharmaceutical
b)    Meat & Tomato Production
c)    Cocoa production
d)    Jute Production
e)    None of these


15). The Salar Jung Museum located in which city___________
a)    Amritsar, Punjab
b)    Jaipur, Rajasthan
c)    Hyderabad, Telangana
d)    Bangalore
e)    None of these


16). Banking Ombudsman Scheme is applicable to the business of_______.
a)    All scheduled commercial banks excluding RRBs
b)    All scheduled commercial banks including RRBs
c)    Only Public Sector Banks
d)    All Banking Companies
e)    All scheduled banks except private bank


17). Which of the following functions are not being performed by the Reserve Bank of India?
a)    Regulation of Banks in India
b)    Regulation of Foreign Direct Investment in India
c)    Foreign Currency Management in India
d)    Currency Management in India
e)    Control and Supervision of Money Supply


18). A bank is called as “Scheduled Bank” when_________.
a)    Its business has crossed Rs. 1000 crore mark
b)    Its branch network is over 100
c)    It is included in the second Schedule of the RBI Act
d)    When it complies with all the three above
e)    None of these


19). Which of the following organization/agencies has sought an emergency fund of Rs. 1000 crore from banks to tackle acute liquidity crisis, which is coming in the way to give loans to micro borrowers?
a)    Micro Finance Institutions
b)    Regional Rural & Cooperative Banks
c)    RBI
d)    NABARD
e)    None of these


20). What is the upper limit prescribed for RTGS transaction?
a)    Rs. 5 lacs
b)    Rs. 1 lacs
c)    Rs. 25 lacs
d)    Rs. 50 lacs
e)    No upper limits is prescribed




Answers:

1).b)  2).a)  3).d)  4).b)  5).e)  6).a)  7).a)  8).a)  9).e)  10).a)   11).c)  12).a)  13).c)  14).d)  15).c)  16).a)  17).b)  18).c)  19).d)  20).e) 







 


For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">