11 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-31:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com

1). Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as_________.
a)    General Insurance
b)    Non-life Insurance
c)    Bancassurance
d)    Insurance Banking
e)    Deposit Insurance


2). Which of the following committees/ Task Forces was set up to suggest reforms in Banking Sector?
a)    Swaminathan Committee
b)    Narasimham Committee
c)    Rajinder Sachar Committee
d)    Task Force on Infrastructure
e)    None of these


3). FINO stands for__________.
a)    Financial Investment Network and Operations
b)    Farmers Investment in National Organization
c)    Farmers Inclusion News and Operations
d)    Financial Inclusion Network and Operations
e)    None of these


4). When the rate of inflation increases_________.
a)    Value of money increases
b)    Purchasing power of money decreases
c)    Purchase power of money increases
d)    Purchasing power of money remains unaffected
e)    Amount of money in circulation decreases


5). Which of the following is the main advantage of “ASBA” with the applicants for share allotment?
a)    ASBA applicant has got certain preference in allotment of shares as compared to general applicants
b)    ASBA applicants need not remit the fund for allotment of shares, he/she will do after shares are allotment to him/her
c)    ASBA applicant has got secured allotment of shares
d)    ASBA applicants deposit/OD account is not debited, only the funds are blocked for the same and he/she continues to avail interest till the shares are allotted to him/her.
e)    None of these


6). The thomas cup is associated with which game/sports_________
a)    Badminton
b)    hockey
c)    cricket
d)    lawn tennis
e)    None of these


7). What is the capital of Andaman and Nicobar Islands________
a)    Daman
b)    Silvasa
c)    Port Blair
d)    Kavaratti
e)    None of these


8). meenakshi temple is situated in the________
a)    Andhra Pradesh
b)    Maharashtra
c)    Amritsar, Punjab
d)    Madurai, Tamil Nadu
e)    None of these


9). Who is the cheif minister of Bihar_________
a)    Raghubar Das
b)    Shivraj Singh Chouhan
c)    Nitish Kumar
d)    Laxmikant Pareskar
e)    None of these


10). world ozone day is celebrated on_________
a)    August 16
b)    September 16
c)    November 16
d)    September 17
e)    None of these


11). Who among the following is the current SBI Chief?
a)    K.V.Kamath
b)    Chanda Kochhar
c)    Shikha Sharma
d)    Arundhati Bhattacharya
e)    Kiran Mazumendar Shaw


12). The newly discovered small maroon & gold fish species in the Pacific Ocean has been named after _______.
a)    Valdmir Putin
b)    Mother – Teresa
c)    Michael Phelps
d)    Narendra Modi
e)    Barack Obama


13). Teachers day is celebrated annually to commemorate which Indian figure?
a)    Jawaharlal Nehru
b)    Dr. Rajendra Prasad
c)    Indira Gandhi
d)    Dr. Sarvepalli Radhkrishnan
e)    None of these


14). Which State’s High Court becomes 4th state to launch the e-stamp facility?
a)    Madhya Pradesh
b)    Rajasthan
c)    West Bengal
d)    Karnataka
e)    Maharashtra


15). Shramdaan movement initiative is recently launched in which among the following Union Territory?
a)    Andaman and Nicobar
b)    Daman & Diu
c)    Puducherry
d)    Chandigarh
e)    Lakshadweep


16). India’s first International conference on cooking gas begins in which state?
a)    Odisha
b)    Meghalaya
c)    Mizoram
d)    Bihar
e)    Assam


17). Sri Lankan Prime minister Ranil Wickremsinghe inaugurated the 69th session of WHO (World Health Organisation) Regional committee meeting at
a)    Sri Jayawardanapura Kotte
b)    Colombo
c)    Negombo
d)    Arudrapura
e)    None of these


18). Which of the following companies has adopted the EU-US privacy shield framework?
a)    Microsoft
b)    Facebook
c)    Twitter
d)    Apple
e)    Dell


19). Which state appoints Sachin as brand ambassador for anti-liquor campaign?
a)    Maharashtra
b)    Andhra Pradesh
c)    Gujarat
d)    Telangana
e)    Kerala


20). Name the newly appointed Chairman and Managing Director of MOIL Ltd.
a)    G.P.Kundargi
b)    Mukund Chaudhuri
c)    Anil Ambani
d)    Mukesh Ambani
e)    P.K.Singh



Answers:
1).c)  2).b)  3).d)  4).b)  5).d)  6).a)  7).c)  8).d)  9).c)  10).b)   11).d)  12).e)  13).d)  14).b)  15).c)  16).a)  17).b)  18).a)  19).e)  20).b)







 




For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">