16 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-33:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com

1). Devendra Jhajharia the first Indian to clinch two gold medals at the Paralympics as he won gold at the 2016 Rio Games recently is related to which athlete?
a)    Shot Put
b)    High Jump
c)    Javelin Throw
d)    Pole Vault
e)    Hammer throw


2). Followed by Gujarath , Andra Pradesh is the second state to achieve 100% electrification  and its present governor is ______?
a)    Vidhiya Sagar Rao
b)    Surjith Singh Barnala
c)    V Shanmuganathan
d)    E. S. L. Narasimhan
e)    Vajubhai Rudabhai Vala


3). The Union Bank of India's newly appointed Executive Director is _____?
a)    VK Sharma
b)    Atul Kumar Goel
c)    RK Sharma
d)    Vikram Singh
e)    Navtej Sarna


4). The name of the Newly added 22nd District of Haryana state?
a)    Charkhi Dadri
b)    Balod
c)    Deogarh
d)    Pauri Garhwal
e)    None of the above


5). Barak-8 the SAM (Surface-to-Air Missile) which India recently test-fired is jointly developed by India along with which country?
a)    Russia
b)    France
c)    Germany
d)    Japan
e)    Israel


6). _____ is the country which recently suffered from Meranti typhoon.
a)    Japan
b)    Nepal
c)    Australia
d)    China
e)    America


7). What are the two big telecom industries which gets into merge to become the 3rd largest telecom company?
a)    Reliance Jio Infocomm Limited and BSNL.
b)    Reliance Communication and Aircel.
c)    Aircel and Idea.
d)    Reliance Communication and Idea.
e)    Aircel and BSNL.


8). The prestigious N Mohanan Suvarna Mudra Award 2016  is been awarded to M Leelavathi instituted in memory of  N Mohanan who is well-known as a ____?
a)    Journalist
b)    Poet
c)    Musician
d)    short story writer
e)    None of the above


9).  Who is MD of  YES Bank which initially plans to raise  $1-bn equity but postpones its decision  recently ?
a)    Rana Kapoor
b)    Chanda Kochhar
c)    Shikha Sharma
d)    P.S.Jayakumar
e)    None of  These


10). The name of the scheme in which Sindhudurg and Mandi  were the two districts that emerged as the cleanest in Plains and Hills respectively this year? 
a)    Swachh Barath
b)    Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
c)    Gramin Swachh Survekshan
d)    Swachh Bharat Abhiyan
e)    Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana


11).  ISRO recently launched a rocket INSAT-3DR through GSLV is for field of?
a)    Agriculture
b)    GPS
c)    Weather
d)    Minerals
e)    All the above


12).  J Satyanarayana who is newly-appointed as a part-time Chairman of the (UIDAI) in which 'I' stands for?
a)    Information
b)    India
c)    Institute
d)    Identification
e)    None of the above


13). Mariyappan Thangavelu the high jumper who represented India in 2016 RIO Paralympics and won Gold medal is belongs to which state?
a)    Kerala
b)    Tamil Nadu
c)    Maharastra
d)    Andhra Pradesh
e)    Karnataka


14). British Columbia, Canada  is the first foreign govt entity to issue a masala bond by overseas bonds under floating denominated of ______?
a)    100 cr Rupee
b)    1000 cr Rupee
c)    50 cr Rupee
d)    500 cr Rupee
e)    None of the above


15). Bykytzhan  is elected as the new Prime Minister of __________?
a)    Kazakhstan
b)    Syria
c)    Mozambique
d)    Myanmar
e)    Namibia


16). The deployment of ‘Software Robotics’ in over 200 business processes across various functions  is announced by  ICICI Bank and  its head office is located in ________?
a)    Kolkata
b)    Bangalore
c)    Chennai
d)    New Delhi
e)    Mumbai


17). Sikkim  has become as the cleanest state among 26 states in the sanitation survey conducted by NSSO were NSSO stands for?
a)    National Sanitation Survey Organisation
b)    National Sanitation Service Organisation
c)    National Sample Survey Organisation
d)    National Survey for Sanitation Observer
e)    None of these.


18). Name the spacecraft  which is launched by NASA to collect samples from the asteroid Bennu is ?
a)    OSIRIS-REx
b)    OASIS-REs
c)    OSIRIS-BNu
d)    OSIRIS-REYT
e)    OSARIT-BNu


 19). Satbir Singh is the India’s new ambassador to Algeria and the capital of the country is ?
a)    Algiers
b)    Brasilia
c)    Riyad
d)    Naypyidaw
e)    None of the above


20).  Joint Sea- 2016 is the joint naval military exercise which happens in South China Sea is between China and _______?
a)    Pakisthan
b)    Russia
c)    India
d)    Nepal
e)    Myanmar


ANSWERS:
1)c  2)d  3)b  4)a  5)e  6)d  7)b  8)d  9)a 10)c 11)c  12)d  13)b  14)d 15)a  16)e  17)c  18)a  19)a  20)b






 


For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">