4 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-26:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). Which of the following Indian(s) received the Ramon Magsaysay Award 2016?
a)    Bezwada Wilson
b)    SanjivChaturvedi
c)    ThodurMadabusi Krishna
d)    Both a) and c)
e)    Both a) and b)


2). Who was sworn in as President of Brazil in August 2016?
a)    DilmaRousseff
b)    Michel Temer
c)    Lula da Silva
d)    Fernando Henrique
e)    None of the above


3). Madhukargupta committee has submitted its report on border protection between India and which of the following country?
a)    Pakistan
b)    China
c)    Nepal
d)    Bhutan
e)    Bangladesh


4). T V S N Prasad committee submitted its report, with regard to alternatives to________?
a)    Water cannons
b)    Pellet Guns
c)    Pepper Spray
d)    Tear gas
e)    None of the above


5). Prime minister launched SAUNI (SaurashtraNarmada Avtaran Irrigation Yojana) Yojanaproject in which of the following state?
a)    Rajasthan
b)    Assam
c)    Gujarat
d)    Kerala
e)    Andhra Pradesh


6). Padma Sachdev received 2015 SaraswatiSamman Award. She is the poetess and novelist in which of the following language?
a)    Kannada
b)    Urdu
c)    Dogri
d)    Bengali
e)    Hindi


7). India and Myanmar signed _____ MoUs, when president of Myanmar HitinKyaw visited India?
a)    4
b)    5
c)    6
d)    3
e)    2


8). International Day Against Nuclear Test Observed on_______?
a)    1ST SEPTEMBER
b)    27TH AUGUST
c)    28TH AUGUST
d)    29TH AUGUST
e)    30TH AUGUST


9). Solar powered Juno Spacecraft successfully executed its first flyby of Jupiter, its is launched by _____?
a)    NASA
b)    Roscosmos
c)    ESA
d)    ISRO
e)    None of the above


10). Unified Payment Interface (UPI) became operational Nodal Authority is ______?
a)    SEBI
b)    SEDBI
c)    RBI
d)    NPCI
e)    IRDA


11). Regulatory Authority for Regional Rural Bank is_____?
a)    Sponsor Bank
b)    State Government
c)    RBI
d)    NABARD
e)    Both C) and D)


12). First Multi-currency international Debit Cards are issued in India by:
a)    Punjab National Bank
b)    State Bank of India
c)    Axis Bank
d)    ICICI
e)    CBI


13). New Governor of RBI is __________
a)    N.Viswanathan
b)    Rakesh Mohan
c)    Arundhathi Bhattacharya
d)    Urjith Patel
e)    SubhirGokarn


14). On 25 August 2016 UPI launched by RBI which revolutionize peer to peer payments in The country, a step closer towards becoming a cashless economy. UPI stands for __________
a)    United Payments Interface
b)    Unified Pay Interface
c)    Unique Payments Interface
d)    Union Payments Interface
e)    Unified Payments Interface


15). What is the present upper limit of fund transfer using UPI?
a)    Rs.10,000
b)    Rs.1 Lakh
c)    Rs.10 Lakh
d)    Rs.2 Lakh
e)    Rs.50,000


16). Who is the union minster of Statistics &Programme Implementation ministry?
a)    D.V. SadanandaGowda
b)    Kalraj Mishra
c)    Smt. Maneka Sanjay Gandhi
d)    Ravi Shankar Prasad
e)    Smt. HarsimratKaurBadal


17). Jawaharlal Nehru Port, also known as NhavaSheva located in ______?
a)    Gujarat, Gulf of Kutch
b)    Jagatsinghpur, Odisha
c)    Maharashtra, East Mumbai
d)    Manglore, Karnataka
e)    West Mumbai, Maharashtra


18). KarbiAnglong Wildlife Sanctuaries located in?
a)    Assam
b)    Bihar
c)    West Bengal
d)    Maharashtra
e)    Himachal Pradesh


19). Bongaigaon Thermal Power Plant located in?
a)    Assam
b)    Bihar
c)    West Bengal
d)    Maharashtra
e)    Himachal Pradesh


20). RanaPratapSagar Dam located in?
a)    Rajasthan
b)    Uttarakhand
c)    West Bengal
d)    Maharashtra
e)    Himachal Pradesh




Answers:

1).d)  2).b)  3).a)  4).b)  5).c)  6).c)  7).a)  8).d)  9).a)  10).d)   11).e)  12).b)  13).d)  14).e)  15).b)  16).a)  17).c)  18).a)  19).a)  20).a)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">