15 Nov 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO Mains 2016

Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016
Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-32:
Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- admin@ibpsguide.com


1). The First Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking which is appointed by United Nations and also the Nobel Peace Prize nominee is______
a)   Nadia Murad
b)   Alam clooney
c)   Vian Dakhil
d)   Denis Mukwege
e)   Svetlana Gannushkina


2). The award ‘Bangabibhushan’ which is presented by West Bengal government is given to ______ for the year 2016?
a)   M.S. SubuLakshmi
b)   Lata Mangeshkar
c)   Arunthathi Battacharya
d)   M Leelavathi
e)   None of the above


3). The state which appoints the actor Nawazuddin Siddiqui as the brand ambassador of its flagship programme “Samajwadi Kisan Beema Yojana”
a)   Maharastra
b)   Odisa
c)   Punjab
d)   Uttar Pradesh
e)   Assam


4). Name the country which declares itself free from Avian Influenza (H5N1) since 5 Sep 2016, which is also commonly known as "Bird flu"?
a)   Sri Lanka
b)   Bangladesh
c)   Israle
d)   Myanmar
e)   India


5). _________ is a spacecraft which is set to make final, closest observations of Saturn which is launched by NASA
a)   Kepler
b)   Cassini
c)   Juno
d)   Curiosity
e)   None of the above


6). _______ is the first Insurance agency India to release IPO in the field of Life Insurance
a)   Bajaj Allianz.
b)   HDFC Life.
c)   ICICI Prudential Life Insurance.
d)   IDBI Federal Life Insurance.
e)   India First Life Insurance Company


7). A 105-yr-old woman  from Chhattisgarh who has been chosen as mascot and  felicitated by Prime Minister Narendra Modi for building toilet by selling off her goats, under the scheme " Swachh Bharat Abhiyan"
a)   Kunwar Bai
b)   Munna Bai
c)   Kawral Bai
d)   Monika Bai
e)   None of the Above


8). "India Blue" the team which is the first Winner of  Inaugural day/night Duleep Trophy tournament held in Greater Noida, as the Trophy relate to which sports?
a)   Hockey
b)   Chess
c)   Badminton
d)   Cricket
e)   Kabbadi


9). Monika Kapil Mohta is been appointed as the next Ambassador of India to which country?
a)   Sweden
b)   Iraq
c)   Tunisia
d)   mozambique
e)   Sweden


10).  Anoop Kumar Sharma was appointed as new CMD in which of the following?
a)   Food Corporation of India
b)   Shipping Corporation of India
c)   Oil corporation of India
d)   Electronics Corporation of India
e)   None of these.


11). Pushpa Kamal Dahal visited New Delhi recently,  is the new Prime Minister of
a)   Nepal
b)   Bangladesh
c)   Israel
d)   Nigeria
e)   Australia


12). Which country had launched its second space station Tiangong 2 recently?
a)   Japan
b)   Russia
c)   China
d)   Brazil
e)   Pakistan


13). The name of the recently launched most advanced guided missile destroyer which is indigenously built by Indian Navy ?
a)   INS Mormugao
b)   INS Vikranth
c)   INS Akash
d)   INS Pinaka
e)   INS Raforc


14).  The 10th Annual Clinton Global Citizen Award which is recently conferred  to a Indian industrialist for his leadership in business and philanthropy  was ______?
a)   Ratan Tata
b)   Mukesh Ambani
c)   Kumar Mangalam Birla
d)   Adi Godrej
e)   Anil Ambani


15). Name of the India's new Country Director which appointed by World Bank?
a)   Imran Jaffar
b)   Satyanarayana
c)   Junaid Ahmad
d)   Ahmad Abdhulla
e)   Vikram Kumar


16). The World Bank is going to invest around 1,000 cr in the state of ASSAM for improvement ______?
a)   Inland Waterways
b)   Agriculture
c)   Youth Skill Development
d)   Ground water Management
e)   All The Above


17).  World Bank has reappointed  Jim Yong Kim as a President for the additional term period of 5years is a __ president of world Bank.
a)   14th
b)   12th
c)   11th
d)   15th
e)   17th


18).  LIC of India on the occasion of its diamond jubilee year  has launched a closed-ended plan its name is ___________?
a)   Jeevan Labh
b)   Bima Anand
c)   Jeevan Akshay VI
d)   Bima Diamond
e)   None of the above


19). The name of the Union Public Service Commission (UPSC) new chairman?
a)   Kunwar lal
b)   Anoop Kumar Sharma
c)   Alka Sirohi
d)   Junaid Ahmad
e)   None of the Above


20). VK Sharma has been the newly appointed as the Chairman of _____?
a)   ICICI Prudential Life
b)   Union Bank of India
c)   Indian Coach Factory
d)   Union Public Service Commission
e)   Life Insurance Corporation of India


ANSWERS:

1) A  2) B  3) D  4) E  5) B  6) C  7) A  8) D  9) E 10) B 11) A  12) C  13) A  14) D  15) C  16) A  17) B  18) D  19) C  20) B





 



For more IBPS PO General awareness – Click here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">