18 Nov 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Arithmetic) Set-41:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). Madhan was 3 times as old as his daughter 10 years ago. After 10 years, Madhan will be twice as old as his daughter. Find out the present age of Madhan.
a)   68 years
b)   70 years
c)   40 years
d)   55 years
e)   80 years

2). P walks around a circular field at the rate of two rounds per hour while Q runs around it at the rate of eight rounds per hour. They start in the opposite direction from the same point at 6.45 a.m. They shall first cross each other at?
a)   6.45 a.m
b)   6.50 a.m
c)   7.51 a.m
d)   6.51 a.m
e)   7.45 am

3). Three pipes P, Q and R can fill a tank from empty to full in 40 minutes, 15 minutes, and 30 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. P, Q and R discharge chemical solutions X, Y and Z respectively. What is the proportion of the solution Y in the liquid in the tank after 5 minutes?
a)   8 / 15
b)   7 / 15
c)   8 / 17
d)   6 / 13
e)   8 / 13

4). A boat running downstream covers a distance of 20 km in 5 hours while for covering the same distance upstream, it takes 10 hours. What is the speed of the stream?
a)   2km/hr
b)   4km/hr
c)   1km/hr
d)   1.5 km/hr
e)   None of these

5). Two stations X and Y are 170 km apart on a straight line. One train starts from X at 6 a.m. and travels towards Y at 25 kmph. Another train starts from Y at 8 a.m. and travels towards X at a speed of 35 kmph. At what time will they meet?
a)   11. 30 a.m
b)   10.30 a.m
c)   11 a.m
d)   9 a.m
e)   10 am

6). Simple interest on a certain sum of money for 4 years at 5% per annum is half the compound interest on Rs. 8000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:
a)   Rs.4200      
b)   b)Rs.4250       
c)   Rs.5250      
d)   Rs.5200
e)   Rs.4000

7). On selling 25 balls at Rs. 1015, there is a profit equal to the cost price of 10 balls. What is the cost price of a ball?
a)   Rs. 31
b)   Rs. 29
c)   Rs. 35
d)   Rs. 27
e)   Rs. 39

8). A letter lock consists of four rings each marked with five different letters. The number of distinct unsuccessful attempts to open the lock is at the most -.
a)   625
b)   676
c)   576
d)   624
e)   575

9). Arun started a business with Rs. 40,000 and is joined afterwards by Arul with Rs.60, 000. After how many months did Arul join if the profits at the end of the year are divided equally?
a)   3
b)   4
c)   5
d)   6
e)   2

10). Kathir and Anand can do a work in 20 days and 30 days respectively. Kathir started the work and left after 4 days. Anand took over and completed the work. In how many days was the total work completed?      
a)   28 days
b)   20 days
c)   23 days
d)   25 days
e)   26 days

ANSWERS:
1. b
Let age of the daughter before 10 years = x
Then, age of Madhan before 10 years = 3x
After 10 years, Madhan will be twice as old as his daughter.
⇒ 3x + 20 = 2( x+20)
⇒ x = 20
⇒ Present age of Madhan = 3x + 10
= 3× 20+ 10
= 70 years.

2. d
Since P and Q move in the opposite direction along the circular field, so they will first meet each other when there is a difference of one round between the two.
Relative speed of P and Q = 8+2 = 10 rounds per hour.
Time taken to complete one round at this speed = 1/10 hr = 6 min.
6 Hrs 45 min + 6 min = 6 hrs 51 min i.e, 6.51 a.m

3. a
Part of the tank filled by pipe P in 1 minute = 1 / 40
Part of the tank filled by pipe Q in 1 minute = 1 / 15
Part of the tank filled by pipe R in 1 minute = 1/ 30
Here we have to find the proportion of the solution Y.
Pipe Q discharges chemical solution Y.
Part of the tank filled by pipe Q in 5 minutes
= 5 × 1 / 15 = 1 / 3
Part of the tank filled by pipe P, Q, R together in 1 minute
= 1/40 + 1/15 + 1/30
= (3+8+4)/120 = 15 / 120 = 1 / 8.
Part of the tank filled by pipe P, Q, R together in 5 minute
= 5 × 1/8 = 5/ 8
Required proportion = (1/3) / ( 5/8) = 8 / 15

4. c
Rate of downstream=(20 / 5 ) kmph= 4kmph
Rate of upstream =( 20/10) kmph= 2kmph
Therefore Speed of the stream= (1/2)(4 - 2) kmph= 1 kmph

5. e
Suppose they meet z hours after 6 a.m.
Distance covered by X in z hours = 25× z km.
Distance covered by Y in (z - 2) hours = 35(z - 2) km.
Therefore 25z + 35(z- 2) = 170
60z = 240
x = 4.
So, they meet at 10 a.m.

6. a
C.I = 8000 * (1+(10/100))2 –8000
      =  8000 *110/100 * 110/100 – 8000 = 9680 – 8000 = Rs.1680
Therefore, S.I = C.I / 2 = 1680 / 2=Rs. 840
840 = sum * 4 * 5 / 100
 :. Sum = Rs.(840 * 100)/ (4 *5) = Rs.4200

7. b
Profit = (S.P of 25 balls) - (C.P of 25 balls) = 1015 - (C.P of 25 balls)
Given that Profit = (C.P of 10 balls)
=> 1015 - (C.P of 25 balls) = (C.P of 10 balls)
=> (C.P of 25 balls) + (C.P of 10 balls) = 1015
=> C.P of 35 balls = 1015
=> C.P of 1 ball=1015 / 35 = Rs. 29

8. d
Since each ring consists of five different letters, the total number of attempts possible with the four rings is =5 * 5 * 5 * 5 = 625. Of these attempts, one of them is a successful attempt.
Maximum number of unsuccessful attempts = 625 - 1 = 624.

9. b
Suppose,  Arul joined after x months.
           Then, 40000 * 12 = 60000 * (12 – x) => 48 = 72 - 6x => 6x = 24 → x = 4

10. a
Kathir’s one day’s work= 1/20
Kathir’s 4 day’s work =4* (1/20) = 1/5
Work left= 1-1/5 = 4 /5
Anand’s one day’s work= 1/30
Anand can do work in = (4/5) *(30/ 1) = 24 days
So total days = 24+4 = 28 days








More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">