21 Nov 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions [Answers updated]

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation & Quadratic Equation) Set-43:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the following table carefully to answer these questions.
Number of students appeared and passed in an examination from five different exams over the years

1). What is the ratio between average number of students passed from Exams RRB PO and RRB CLERK respectively for all the given years?
a)    70:51
b)    70:53
c)    53:70
d)    51:70
e)    None of these

2). For Exam IBPS CLERK, which year had the lowest percentage of students passed over appeared?
a)    2011
b)    2012
c)    2013
d)    2014
e)    2015

3). What is the ratio between the total numbers of students appeared from all the exams together in the year 2011 and 2012 respectively?
a)    286 :295
b)    277: 286
c)    286 : 277
d)    295 : 286
e)    None of these

4). During year 2013, which Exam had the highest percentage of students passed over appeared?
a)    RRB CLERK
b)    RRB PO
c)    IBPS PO
d)    IBPS CLERK
e)    IBPS SO

5). What was the overall percentage of students passed over the number of students appeared from all the exams together in the year 2014? (Rounded off to next integer)
a)    74
b)    73
c)    76
d)    72
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. Solve both the equations and give answer
a)    if x > y
b)    if x < y
c)    if x ≥ y
d)    if x ≤ y
e)    if x = y or no relation can be established between ‘x’ and ‘y’.

6).
I. x - 7 3x + 36 = 0
II. y -12 2y + 70 = 0

7).
I. 10x + 6y = 13
II. 45x + 24y = 56

8).
I. 63x -194 x +143 = 0
II. 99y - 255 y +150 = 0

9).
I. 16x^2 – 40x – 39 = 0
II. 12y^2 – 113y + 255 = 0

10).
I. x^2 - 7 7x + 84 = 0
II. y^2 - 5 5y + 30 = 0

Answers:
1)d   2)d   3)b   4)e  5)a   6)b  7)b   8)e   9)b   10)a

1). Total Number of students passed from exam RRB PO / Total Number of students passed from exam RRB CLERK
Average = 250 + 300 + 280 + 320 + 380/5 ÷ 350 + 420 + 400 + 450 + 480/5
= 1530/5 ÷ 2100/5
= 306 : 420
= 102 : 140
= 51 : 70
Answer: d)

2). Percentage of passed students of exams IBPS CLERK in the year 2011
= 460/580 × 100 = 79.31%
Percentage of passed students of exams IBPS CLERK in the year 2012
= 480/600 × 100 = 80%
Percent of passed student of exam IBPS CLERK in the year 2013
= 420/560 × 100 = 75%
Percentage of passed students of exam IBPS CLERK in the year 2014
= 450/620 × 100 = 72.58%
Percentage of passed students of exam IBPS CLERK in the year 2015
=520/640 × 100 = 81.25
From the above calculation, it is clear that in the year 2014, exam IBPS CLERK have lowest percentage of students passed over appeared.
Answer: d)

3). Total no. of students appeared in 2011 from all the exams together.
= 600+450+520+580+620
= 2770
Total no of students appeared in 2012 from all the exams together
= 580+480+550+600+650
= 2860
Ratio = 2770 : 2860
= 277 : 286
Answer: b)

4). Percentage of passed students in 2013 of exam IBPS PO
= 300/640 × 100 = 46.88%
Percentage of passed students in 2013 of exams RRB PO
= 280/420 × 100 = 66.67%
Percentage of passed students in 2013 of exams RRB CLERK
= 400/500 × 100 = 80%
Percentage of passed students in 2013 of exam IBPS CLERK
= 420/560 × 100 = 75%
Percentage of passed students in 2013 of exam IBPS SO
= 500/580 × 100 = 86.21%
From the above calculation of all exams during the year 2013 exam E have highest percentage of students passed over appeared.
Answer: e)

5). Total no. of students appeared in 2014
= 650+460+560+620+660
= 2950
Total no. of students passed in an examination in the year 2014
= 400+320+450+450+550= 2170
= 2170/2950 × 100 = 74%
Answer: a)

6). I. x - 7 3x + 36 = 0
or x - 7 3. x + 36 = 0
or x - 3 3. x - 4 3. x + 36 = 0
or ( x - 3 3)(x - 43) = 0
x = 27, 48
II. y - 5 2y - 7 2y + 70 = 0
or y - 5 2. y - 7 2. y + 70 = 0
or ( y - 5 2)( y - 7 2) = 0
y = 50, 98
x < y
Answer: b)

7).  I. 10x + 6y = 13
II. 45x + 24y = 56
On solving both equations,
x = 4/5, y = 5/6
Answer: b)

8).  I. 63x -194 x +143 = 0
or63x -117 x - 77x +143 = 0
or (7 x -13)(9 x -11) = 0
x = 169/49, 121/81
II. 99y - 225 y +150 = 0
or 99y - 90 y -165 y +150 = 0
or (11 y -10)(9y -15) = 0
y = 100/121, 225/81
Therefore relation cannot be established between x and y.
Answer: e)

9).  I. 16x^2 - 40x - 39 = 0
or 16x^2 - 52x + 12x - 39 = 0
or (4x- 13) (4x + 3)
x = 13/4, -3/4
II. 12y^2 - 113y + 255 = 0
or 12y^2 - 45y - 68y + 255 = 0
or (4y - 15) (3y - 17) = 0
y = 15/4, 17/3
Therefore y > x or, x < y
Answer: b)

10).  I. x^2 - 7 7x + 84 = 0
or (x - 4 7)(x - 37) = 0
x = 4 7, 3 √7
II. y^2 - 5 5y + 30 = 0
or (y - 2 5)(y - 3 5) = 0
 y = 2 5, 3 5
x > y

Answer: a)






More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">