24 Nov 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification & Data Interpretation) Set-46:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following graph carefully to answer these questions.
Number of students (Males & Females) passed out from various Colleges in a year.
(Number in thousands)


1). The number of Males passing out from colleges A and B together is what percent of the number of females passing out from colleges C and D together?
a)    45
b)    40
c)    35
d)    50
e)    None of these

2). What is the average number of students (Males & Females) passed out from all the colleges together?
a)    38000
b)    48000
c)    42000
d)    51000
e)    None of these

3). What is the respective ratio of the total number of Males to the total number of Females passed out from all the colleges together?
a)    19:23
b)    18:25
c)    23:19
d)    25:18
e)    None of these

4). The number of Females passed out from college C is approximately what percent the total number of Females passed out from all the colleges together?
a)    28
b)    30
c)    36
d)    25
e)    40

5). What is the difference between the total number of students passing out from college A and the total number of students passing out from college E?
a)    20,500
b)    21,000
c)    10,500
d)    10,000
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following questions ?
6). 12.28× 1.5 -36÷ 2.4 = ?
a)    3.24
b)    7.325
c)    6.42
d)    4.32
e)    None of these

7). 185% of 400 + 35% of 240 = ?% of 1648
a)    85
b)    75
c)    125
d)    50
e)    None of these

8). 66^2-34^2 =?
a)    3600
b)    3200
c)    2146
d)    2466
e)    None of these

9).  24^4 + 224 = ? × 20^2
a)    20
b)    4
c)    2
d)    16
e)    None of these

10). 3/8th of 4/9th of 1092 = ?
a)    182
b)    728
c)    364
d)    218
e)    None of these

Answers:
1)d   2)c   3)a   4)b  5)e   6)e  7)d   8)b   9)c   10)a

Solution:
1). Passed Boys from college A and B
= 15000 + 17500
Passed Girls from College C and D
= 35000 + 30000
% = 32500/65000 × 100 = 50%
Answer: d)

2). Average number of passed students in all Colleges
Boys + Girls = Students
A =15000 + 22500= 37500
B = 17500 + 20000= 37500
C = 27500 + 35000= 62500
D = 25000 + 30000= 55000
E= 10000 + 7500 = 17500
Total = 210000
Average = 210000/5 = 42000
Answer: c)

3). Ratio between passed all boys and all girls in all colleges
Boys : Girls
95000 : 115000
95 : 115
19 : 23
Answer: a)

4). Passed Girls from college C = 35000
Passed Girls from All college = 115000
Approximate % = 35000 / 115000 × 100 = 29.78 = 30%
Answer: b)

5). Passed students from college A= 37500
Passed students from college E = 17500
Difference = 37500 - 17500
= 20000
Answer: e)

6). 12.28 × 1.5 - 15 = ?
18.42 - 15 = ?
? = 3.42
Answer: e)

7). 740 + 84 = 16.48 × ?
824 = 16.48 × ?
? = 50
Answer: d)

8). (66 + 34) (66 - 34) = ?
100 × 32 = ?
? = 3200
Answer: b)

9). 576 + 224 = ? × 400
800 = ? × 400
? = 2
Answer: c)

10). 1092 × 4/9 × 3/8 = ?
1092 × 1/3 × 1/2 = ?
? = 182
Answer: a)








More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">