## 23 Nov 2016

### IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification & Miscellaneous) Set-45:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). Saina spent Rs. 44,668/- on her air tickets, Rs.56,732 on buying gifts to the family members and the remaining 22% of the total amount she had as cash with her. What was the total amount ?
a)    Rs. 1,25,800/-
b)    Rs. 1,30,000/-
c)    Rs. 1,10,500/-
d)    Rs. 1,68,300/-
e)    Rs. 1,50,000/-

2). The profit earned after selling a Laptop for Rs.1,754/- is the same as loss incurred after selling the article for Rs.1,492/-. What is the cost price of the article?
a)    Rs. 1,239/-
b)    Rs. 1,456/-
c)    Rs. 1,786/-
d)    Rs. 1,623/-
e)    Rs. 1,345/-

3). The compound interest accrued on an amount of Rs. 25,500 at the end of three years is Rs. 8,440.5.What would be the simple interest accrued on the same amount at the same rate in the same period?
a)    Rs. 5,450/-
b)    Rs. 8,750/-
c)    Rs. 4,350/-
d)    Rs. 3,650/-
e)    Rs. 7,650/-

4). A sum of money is divided among Suresh, Ganesh, Vignesh and Mahesh in the ratio of 3 : 4 : 9 : 10 respectively. If the share of Vignesh is Rs.2,580/-more than the share of Ganesh, then what is the total amount of money of Suresh and Mahesh together ?
a)    Rs. 6,985/-
b)    Rs. 6,487/-
c)    Rs. 6,708/-
d)    Rs. 7,156/-
e)    Rs. 8,457/-

5). Deepa decided to donate 16% of her monthly salary to an NGO. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 6,567/- which was 75%of what she had decided earlier. How much is Deepa’s monthly salary?
a)    Rs. 54,725/-
b)    Rs. 58,756/-
c)    Rs. 56,700/-
d)    Rs. 55,696/-
e)    Rs. 52,696/-

Directions (Q. 6-10): What value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
6). 1 3/4 + 5 1/3 + 3 2/5 = ?
a)    10  29/60
b)    8 29/60
c)    6 29/60
d)    4 29/60
e)    None of these

7).   √(4.9 − 0.49) = ?
a)    10.42
b)    5.84
c)    12.84
d)    2.1
e)    None of these

8). Value of  1/ {2 + [1 / (2 +1/[ 2 – 1/2 ])]}
a)    6/19
b)    7/19
c)    8/19
d)    9/19
e)    None of these

9). 720% of 40 + 520 = x – 28
a)    800
b)    700
c)    820
d)    840
e)    500

10). (1024 − 263 − 233) ÷ (986 − 764 − 156) = ?
a)    9
b)    6
c)    7
d)    8
e)    None of these

1)b   2)d   3)e   4)c  5)a   6)a  7)d   8)c   9)a   10)d

Solution:
1). Saving = 22%
Spent = a00 - 22) = 78%
Spending money = 44668 + 56732 = 101400
78%- 101400
100% = 101400 100/78 = 130000

2). Let the C.P. of a Laptop = Rs. x
1754 - x = x - 1492
2x = 3246
x = 3246 / 2 = 1623

3). A = P + Interest
= 25500 + 8440.5 = 33940.5
A = P + 1 + (R/100)^3
33940.5 = 25500 a + R/100)^3
a + R/100)^3 = 33940.5 / 25500
a + R/100)^3 = 1.331
a + R/100)^3 = a.1)^3
1 + R/100 = 1.1
R/100 = 1.1 - 1
R/100 = 0.1
R = 0.1×100
R = 10%
Simple Interest = Principle × Rate × Time / 100
= 25500 × 10 × 3/100 = 7650

4). According to the question, difference of ratio of Ganesh and Vignesh is 5
so, 1 ratio = 2580/5 = 516
Now, total ratio of Suresh + Mahesh = 13
So, total money = 13 × 516 = Rs. 6708

5). Let the Deepa Monthly Salary = x
Deepa decided to donate 16% of her monthly salary.
On the day of donation she changed.
So, 75%of she had decided earlier of 16%
16 × 75/100 = 12%
Therefore = 12%= Rs. 6567
100% = Rs .6567 × 100 / 12
x = Rs. 54725

6).

7).

8).

9).