22 Nov 2016

IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification & Number Series) Set-44:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1–5): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

1). (4.36)^2 x 66.5 - 371 = ?
a)    850
b)    893
c)    910
d)    875
e)    885

2).  37469 x  668 = ?
a)    450
b)    300
c)    505
d)    465
e)    555

3). 2.5 x 0.08 ÷ (1.9)^2= ?
a)    2.5
b)    1.2
c)    0.008
d)    0.06
e)    0.03

4). 1/8 × 3/5 × 4/7 x 7897 = ?
a)    310
b)    325
c)    375
d)    275
e)    338

5). 9654 ÷ 21 +7638 ÷ 44 = ?
a)    633
b)    600
c)    643
d)    621
e)    598

Directions (Q. 6-10): What  value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

6). 3   9    15   ?   35   49
a)    25
b)    30
c)    24
d)    20
e)    None of these

7). 259   256   ?   244   235   224
a)    250
b)    251
c)    253
d)    249
e)    None of these

8). 729    656    595    ?    494
a)    540
b)    530
c)    500
d)    529
e)    541

9). 4    32    ?    2048    16348
a)    250
b)    286
c)    256
d)    225
e)    None of these

10). 4   8    24    ?    124    224
a)    60
b)    65
c)    59
d)    62
e)    None of these 

Answers:
1)b   2)c   3)d   4)e  5)a   6)a  7)b   8)a   9)c   10)a

Solution:
1). (4.36)^2 × 66.5 - 371 = ?
= 19.0096 × 66.5 - 371 = ?
= 1264.1384 - 371
= 893.1384
= 893 (approx.)
Answer: b)

2). 37469 × 668 = ?
= 19.5 × 25.9
= 505.05 = 505 (approx)
Answer: c)

3).  2.5 × 0.08 ÷ (1.9)^2 = ?
= 2.5 × 0.08/3.61 = ?
= 0.0554
= 0.06 (approx)
Answer: d)

4). ? = 7897 × 4 × 3 / 8 × 5 × 7
= 338.31
= 338 (approx.)
Answer: e)

5). 9654 ÷ 21 + 7338 ÷ 44 = ?
= 459.714 + 173.59
= 633.304
= 633 (approx)
Answer: a)

6). 22 – 1,   32,   42 – 1, 52,    62-1.
Answer: a)

7). Difference of odd numbers 3, 5, 7, 9, 11.
Answer: b)

8). Difference of Difference 9.
Answer: a)

9). Multiply by 8.
Answer: c)

10). Add with 22,  42,  62,   82,  102.
Answer: a)







More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">