30 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Answers Updated)

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series&Miscellaneous) Set-50:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
1). 2   3   10   ?   172
a)    45
b)    39
c)    36
d)    42
e)    None of these

2). 37   84   260   ?   5234
a)    306
b)    512
c)    1146
d)    1046
e)    None of these

3). 5   6   ?   45   184
a)    15
b)    12
c)    16
d)    9
e)    None of these

4). 7   15   ?   63   127
a)    32
b)    29
c)    33
d)    31
e)    None of these

5). 8   4   6   ?   52.5
a)    9
b)    12.5
c)    15
d)    16
e)    None of these

6). A two digit number exceeds forty percent of another two digit number by 16. If the sum of these two digit numbers is 72, which of the following is the difference between these two digit numbers ?
a)    10
b)    6
c)    8
d)    14
e)    None of these

7). A task was assigned to P, Q and R to be completed by not more than seven days. P alone can complete the task in ten days. Q alone can complete the task in twelve days and R alone can complete the task in fifteen days. All three of them worked for two days and P and Q together worked for another two days. What portion of the task will remain after four days?
a)    3/10
b)    1/15
c)    1/9
d)    5/16
e)    None of these

8). The price of two dozens of oranges is Rs.120/-more than the price of one kg. of mango. The price of one dozen of apple is Rs.80/- more than the price of one kg of mango. Which of the following represents the ratios of the price of one orange and one apple respectively?
a)    4 : 5
b)    3 : 2
c)    7 : 9
d)    Cannot be determined
e)    None of these

9). Three-fourth of two-third of one-sixth of a number is 15.What is 30 percent of that number?
a)    54
b)    48
c)    72
d)    64
e)    None of these

10). The average age of the students in a class is 14. The average age of half of the students in that class and the class teacher is 16. The average age of the remaining half of the students is 15. What is the number of students in that class?
a)    20
b)    70
c)    80
d)    Cannot be determined
e)    None of these


Answer:
1)b   2)d   3)e   4)d   5)c   6)c   7)e   8)d   9)a   10)d

Solution:
1). The series is 2 × 1+ 1^2, 3 ×2 + 2^2, 10 ×3 + 3^2, 39×4+4^2, 172×5+5^2
Answer: b)

2). The series is 37×2+10, 84×3+8, 260×4+6, 1046×5+4, 5234×6+2
Answer: d)

3). The series is 5×1+1, 6×2+2, 14×3+3, 45×4+4, 184×5+5
Answer: e)

4). The series is 7×2+1, 15×2+1, 31×2+1, 63×2+1, 127×2+1
Answer: d)

5). The series is 8×0.5, 4×1.5, 6×2.5, 15×3.5, 52.5× 4.5
Answer: c)

6). Let first two digit no. and second two digit no. be x and y respectively.
x = y × 40/100 +16
x - 2y/5 = 16....(i)
x + y = 72...(ii)
From equation (i) and (ii)
x = 32, y = 40
Difference = 8
Answer: c)

7). 1day's work of (P + Q+ R)
= 1/10 + 1/12 +1/15 = 15/60
2 day's work of (P + Q+ R)
= 15/60 × 2 = 1/2
1 day's work of (P+Q) = 1/10 +1/12 = 11/60
2 day's work of (P+Q) = 11/60 × 2 = 11/30
Rem. work of 4 days = 1- 1/2 + 11/30 = 2/15
Answer: e)

8). Because no. of mangoes is unknown. So ratio cannot be calculated.
Answer: d)

9). Suppose no. is x
3x/4 ×2/3 ×1/6
x/12 = 15/1
x = 180, 30% of 180 = 54
Answer: a)

10). Because total no. of students is not known we cannot find the answer.
Answer: d)






More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">