28 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Equality-Inequality & Input-Output) Answers Updated

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB/SO 2016- Practice Reasoning Questions (Equality-Inequality & Input-Output) Set-43:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk/SO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1-5): Study the given information and answer the following questions:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement:

Input:   45 native charge 33 48 dark total freeze 62 88 98 gold office 21
Step I: 45 native charge 33 48 dark freeze 62 88 98 gold office total 21
Step II:     45 native charge 48 dark freeze 62 88 98 gold total 21 office 33
Step III:    charge 48 dark freeze 62 88 98 gold total 21 office 33 native 45
Step IV:    charge dark freeze 62 88 98 total 21 office 33 native 45 gold 48
Step V:      charge dark 88 98 total 21 office 33 native 45 gold 48 freeze 62
Step VI:    charge 98 total 21 office 33 native 45 gold 48 freeze 62 dark 88
Step VII:  total 21 office 33 native 45 gold 48 freeze 62 dark 88 charge 98
Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input:     35 quite head clear 50 65 98 slow giant 71 82 19 oliver music

1). Which element is fourth to the right of ‘giant’ in Step V?
a)    clear        
b)    19 
c)    quite
d)    98 
e)    35

2). How many steps will be required to complete the given input?
a)    Five         
b)    Six           
c)    Seven
d)    Eight        
e)    None of these

3). Which of the following is Step III of the given input?
a)    quite 82 head 50 giant 35 clear 19 65 98 slow 71 oliver music
b)    head clear 65 98 giant 71 82 music slow 19 quite 35 oliver 50
c)    head clear 98 giant 71 82 slow 19 quite 35 oliver 50 music 65
d)    head clear 98 65 giant 71 82 music slow 19 quite 35 oliver 50
e)    None of these

4). Which of the following is the fourth element from the left end of Step VI?
a)    clear        
b)    music       
c)    71
d)    oliver       
e)    None of these

5). What is the position of ‘music’ from the left end in the final step?
a)    Sixth        
b)    Seventh  
c)    Eighth
d)    Fifth         
e)    Ninth

Directions (Q. 6-10): Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.
6). In which of the following expressions does the expression ‘P > S’ hold true?
a)    P = Q < R ≤ S
b)    S ≥ Q > R > P
c)    Q = S > R ≥ P
d)    P ≥ R >Q = S
e)    S ≤ Q > P > R

7). Which of the following expressions will be true if the expression ‘E ≥ C < O = S’ is definitely true?
a)    S < C
b)    E ≥ O
c)    E < S
d)    O = E
e)    None is true

8). In which of the following expressions will the expression ‘A < B’ be definitely true?
a)    T < A ≥ Y = B
b)    A > T ≥ Y = B
c)    B = Y ≥ T > A
d)    A ≥ T > Y < B
e)    None of these

9). Which of the following expressions may not be true if the expression ‘H ≥ R = U ≤ G’ is definitely true?
a)    U ≤ H
b)    G ≥ H
c)    R ≤ G
d)    Only (b) and (c)
e)    All are true

10). Which of the following expressions will be true if the expression ‘C ≥ F > V ≥ W’ is definitely true?
a)    W ≤ C
b)    C = V
c)    C < W
d)    F ≥ W
e)    None is true

Answers:
1).c)  2).c)  3).b)  4).e)  5).b)  6).d)  7).e)  8).c)  9).b)  10).e)

Solution:
Directions (Q. 1-5):
Words are arranged in reverse alphabetical order and the numbers are arranged in ascending order. One word and one number is arranged in each step. The arrangement is done from right to left.
Input: 35 quite head clear 50 65 98 slow giant 71 82 19 oliver music
Step  I. 35  quite  head clear 50  65  98  giant  71 82  oliver  music  slow  19
Step II.  head clear  50  65  98  giant  71 82 oliver  music  slow  19  quite 35
Step III. head clear 65  98  giant 71  82  music slow  19  quite  35  oliver 50
Step IV.  head clear  98  giant  71  82  slow 19 quite  35  oliver  50  music 65
Step V.   clear  98  giant  82  slow  19  quite 35 oliver  50  music  65  head 71
Step VI.  clear 98  slow  19  quite  35  oliver 50 music  65  head  71  giant 82
Step VII.  slow 19  quite 35  oliver  50 music 65  head  71  giant  82  clear 98.
1).
Answer: c)
2).
Answer: c)
3).
Answer: b)
4).
Answer: e)
5).
Answer: b)

6). In the expression P ≥ R>Q= S, expression P > S hold true.
Answer: d)

7). None of the given expression is definitely true from the expression E≥ C <O = S
Answer: e)

8). In the expression B = Y ≥ T > A, expression A < B is definitely true
Answer: c)

9). Expression X≥ H is definitely false within the expression H≥ R = U≤ G
Answer: b)

10). None of the given expression is definitely true from the expression, C≥ F>V≥ W.

Answer: e)







More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">