22 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-39:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Balachandra, Dharmendra, Harmendra, Jitendra, Mahendra, Ravindra, Virendra and Yogendra live on 8 different floors of buildings but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on. Each of them lives on a different floor also likes a different mobiles – Samsung, Apple, Microsoft, LG, Lenovo, Xiaomi, Micromax and Oppo.
The one who likes Lenovo lives on an even numbered floor. Only 3 people live between the one who likes Lenovo and Harmendra. Only 2 people live between Harmendra and Jitendra. Jitendra does not live on the lowermost floor. Only 3 people live between Jitendra and the one who likes Xiaomi. Mahendra lives immediately above Balachandra. Mahendra lives on an even numbered floor. Balachandra does not like Xiaomi. Balachandra lives in neither on the floor 3 nor 5. Only 2 people live between Balachandra and the one who likes Micromax. Only one person lives between the one who likes Micromax and Apple. Dharmendra lives immediately above Virendra. Only one person lives between Virendra and the one who likes LG. The one who likes Microsoft lives on immediately above the one who likes Samsung. Ravindra does not like Lenovo, Balachandra does not like Apple.

1). Which of the following pair is correct?
a)    Ravindra - Apple
b)    Jitendra-Oppo
c)    Virendra- Lenovo
d)    Balachandra – Micromax
e)    Mahendra-Microsoft

2). Which of the following mobile does Yogendra likes?
a)    Xiaomi
b)    Lenovo
c)    LG
d)    Microsoft
e)    None of these

3). Who lives below the person one who likes LG?
a)    Ravindra
b)    Yogendra
c)    Dharmendra
d)    Harmendra
e)    None of these

4). Jitendra lives on which of the following floor numbers?
a)    5
b)    4
c)    3
d)    6
e)    None of these

5). Who among the following likes Xiaomi?
a)    Yogendra
b)    Mahendra
c)    Harmendra
d)    Ravindra
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven trainees Rajesh, Shalini,Suganya, Rahaman, Sankar, Vinoth and Gokul have been recruited by TCS Ltd. to handle various projects. They come from different cities - Pune, Agra, Jaipur and Mumbai and have specialised in different fields i.e. Marketing, Tourism, Banking and Economics Not more than two trainees have been selected with the same specialisation or from the same city
Shalini and one Tourism specialised belongs to same city.Gokul is from Pune and has specialised in Banking. Rajesh comes from Jaipur and has not specialised in Banking. Tourism trainees were selected from Agra and Mumbai. No female trainee has specialised in Economics. A trainee who has specialised in Economics does not come from Jaipur. Vinoth lives in the same city as Rajesh but does not have the same specialisation. Rahaman and Suganya come from the same city but not in Mumbai, with different specialisation. Shalini has specialised in Marketing.

6). Who comes from Agra?
a)    Rahaman
b)    Sankar
c)    Shalini
d)    Cannot be determined
e)    None of these

7). Who has studied Marketing?
a)    Rajesh
b)    Suganya
c)    Rahaman
d)    Vinoth
e)    None of these

8). What has Suganya specialised in?
a)    Banking
b)    Tourism
c)    Marketing
d)    Data inadequate
e)    None of these

9). Which of the following combinations is definitely incorrect?
a)    Banking-Pune
b)    Economics-Agra
c)    Marketing- Jaipur
d)    Marketing - Pune
e)    None of these

10). Which of the following must be TRUE?
a)    Sankar specialises in Tourism
b)    Suganya specialises in Economics
c)    Rahaman specialises in Tourism
d)    Sankar comes from Pune
e)    None of these

Answers:
1)e   2)b   3)c   4)a  5)d   6)a  7)a   8)b   9)d   10)a

Directions (Q. 1-5):
Floor
Person
Mobiles
8
Mahendra
Microsoft
7
Balachandra
Samsung
6
Yogendra
Lenovo
5
Jitendra
LG
4
Dharmendra
Micromax
3
Virendra
Oppo
2
Harmendra
Apple
1
Ravindra
Xiaomi

Directions (Q. 6-10):
Trainees
City
Field
Rajesh
Jaipur
Marketing
Shalini
Mumbai
Marketing
Suganya
Agra
Tourism
Rahaman
Agra
Economics
Sankar
Mumbai
Tourism
Vinoth
Jaipur
Banking
Gokul
Pune
Banking








More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">