25 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-42:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): P,Q,R,S,T,U,V and W are eight members of a family. They belong to three different generations. There are three married couples. All of them are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order.
·         P and T are a married couple. T the mother of R and sits second to the left of her husband.
·         R  is the brother of W, who is not an immediate neighbour of his mother.
·         There is only one person sitting between R and his daughter S, but that person is not S’s Uncle.
·         U, the nephew of W, sits third to the right of Q's husband, but neither to the opposite nor to the immediate left of his father.
·         S is not an immediate neighbour of her mother V. No three females are sitting together.
·         V and his sister-in-law are immediate neighbour.

1). Who among the following is S’s father?
a)    P
b)    R
c)    W
d)    U
e)    Can’t be determined

2).  How many females are there in the family?
a)    Four
b)    Three
c)    Five
d)    Can’t be determined
e)    None of these

3).  What is the position of T with respect to her granddaughter?
a)    Second to the left
b)    Fourth to the right
c)    Third to the right
d)    Fourth to the left
e)    Immediate left

4).  Who among the following is the aunt of U?
a)    T
b)    V
c)    W
d)    Q
e)    Can’t be determined

5).  Which of the following represents a group of Female members of the family?
a)    SP
b)    RU
c)    WV
d)    TQ
e)    Can’t be determined

Directions (Q. 6-10): A seven story building is rented for exhibition by 7 different mobile companies namely Apple, Lenovo, Micromax, Samsung, HTC, Sony, and BlackBerry but not in the same order. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered. 2 and so on until the topmost floor is numbered 7 .
              I.        Only two companies can rent the floor which is above Lenovo company.
            II.        There are two floors between BlackBerry and HTC also BlackBerry has rented the floor which is above Lenovo company.
           III.        Sony has rented the floor which is immediately above Micromax company , Who has rented an odd number floor.
          IV.        The number of floors rented above and below Samsung were same.

6). Which of the following company has rented the 3rd Floor?
a)    BlackBerry          
b)    Lenovo    
c)    HTC                     
d)    Samsung
e)    Sony

7). Which company has rented the floor immediately below Lenovo?
a)    Sony                    
b)    Lenovo    
c)    BlackBerry          
d)    Samsung
e)    Micromax

8). One of the company from the below option which does not belong to Group?
a)    Sony                    
b)    Lenovo    
c)    Apple       
d)    HTC                     
e)    Micromax

9).  What is the number of floor which apple Company has rented?
a)    2nd floor              
b)    7th Floor 
c)    3rd Floor 
d)    5th Floor 
e)    None of these

10). Which of the following statement is true according to BlackBerry Company?
a)    There are two floors above BlackBerry.
b)    There are only one floor between Blackberry and Sony.
c)    Lenovo and HTC were the immediate neighbours .
d)    The 6th Floor is rented by BlackBerry.
e)    None of these.

Answers:
1)b   2)a   3)c   4)d  5)d   6)c  7)d   8)a   9)b   10)d

Solution:
Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):








More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">