1 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Set-26:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q1-5): Study the following information carefully and answer the question given below
There are twelve friends sitting in two parallel rows containing six people each. In row-1: L, M, N, O, P and Q are seated and all of them are facing south. In row-2; Z, Y, X, W, V and U are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
P faces W, who does not sit at extreme ends. Z sits third to the right of W.Z does not sit at extreme ends. Q does not face Z ,and he does not sit at either of the extreme ends. Q is not on immediate neighbour of P.Y sits alone of the extreme ends only two persons sits between Y & V .V does not face Q. Two persons sits between N & M. N is not an immediate neighbor of P. X does not face Q. l is not at an immediate neighbour of N.

1). Who among the following faces Z?
a)    L   
b)    M  
c)    N
d)    O  
e)    P

2). How many persons are sitting between P & O?
a)    Two                       
b)    Three       
c)    Four
d)    None of these
e)    One          

3). Who among the following sits at the extreme ends of the rows?
a)    Q, O         
b)    L, N          
c)    X, Z
d)    N, Q         
e)    Y, V

4). N is related to M in the same way as O is related to P .Which of the following U related to, following the same pattern?
a)    Q  
b)   
c)    X
d)    Y  
e)    None of these    

5). Who among the following sits exactly between V & Z?
a)   
b)    U  
c)    Y
d)    Cannot be determined  
e)    None of these    

 Directions (Q 6-10):  Study the following information carefully and answer the question given below:
Eight friends B,C,D,E,G,H,N and O are sitting in a row facing north. All of them working different banks, viz ICICI, HDFC,IDBI ,SBI ,BOI ,OBC ,CITY BANK and DENA BANK, but not necessarily in the same order.
H sits fourth to the left of the person who works in IDBI. N sits between O and C but does not works in IDBI.B, who works in HDFC, sits second to the left of C, who works in OBC.B does not sit on the extreme ends of the row.
The person who works in BOI sits on the immediate left of the, who works in SBI.E works in CITY BANK and is not an immediate neighbor of B. The person who works in DENA BANK is not an immediate neighbour of the one who works in OBC. D does not work in DENA BANK. G sits on one end of the row.

6). Who among the following sit on the extreme ends of the row?
a)    Those who work in IDBI and SBI
b)    The person who work in CITY BANK and DENA BANK
c)    G and the one who works in ICICI
d)    Cannot be determined
e)    None of these

7). How many persons are there between E and the one who works in BOI?
a)    Two                     
b)    One                      
c)    Three       
d)    Five                     
e)    None of these

8). Based on the given arrangement, which of the following is true with respect to D?
a)    Only one person sits to the left of D.
b)    Only one person sits between D and C.
c)    None of the given options is true.
d)    Both who work in SBI and CITY BANK are immediate neighbour of D.
e)    N sits second to the right of D

9). Who among the following is exactly between the person who work in IDBI and OBC?
a)    N,O                      
b)    C,N                      
c)    H,O
d)    B,N,E                   
e)    None of these

10).  N works in which of the following banks?
a)    ICICI                    
b)    DENA BANK                 
c)    BOI          
d)    Cannot be determined  
e)    None of these

Answer:
1)d      2)a      3)b 4)c     5)b    6)b    7)a    8)d    9)a    10)c


Solutions
Direction -(1-5)
Directions (6-10):


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">