2 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-27:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Kunal walks 10 Kilometers towards North. From there, he walks 6 kilometres towards South. Then, he walks 3 kilometres towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?

a)    5 kilometres West                                                   
b)    5 kilometres North-east
c)    7 kilometres East                                                      
d)    7 kilometres West
e)    None of these

2). A person starts from a point A and travels 3 km eastwards to B and then turns left and travels thrice that distance to reach C.He again turns left and travels five times the distance he covered between between A and B and reaches his destination D. The shortest distance between the starting point and the destination is
a)    12 km                                                                            
b)    15km                             
c)    16 km                                                                             
d)    18 km
e)    None of these

3). A man walks 1 km towards East and then he turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km, after this he turns to North and walks 9 km. Now, how far is he from his starting point ?
a)    3 km                                                                              
b)    4 km                              
c)    5 km                                                                               
d)    7 km
e)    None of these

4). Laxman went 15 kms to the west from my house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms and finally turning left covered 20 kms. How far was he from his house?
a)    5 km                                                                              
b)    10 km                            
c)    40 km                                                                             
d)    80 km
e)    None of these

5). A walks 10 metres in front and 10 metres to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 metres respectively. How far is he now from his starting point ?
a)    5 metres                      
b)    10 metres                      
c)    15 metres                                    
d)    20 metres
e)    23 metres

Directions-(6-10) Study the following information to answer the given questions:
In a certain code 'best way to win' is written as 'ad mi ja no', ' the way to hell' is written as 'ku ja ig ad'. 'win of the day' is written as 'be ku zo mi' and 'to sell of night' is written as 'be Ii ya ja'.

6).  What is the code for 'sell'?
a)    be                    
b)    Ii                
c)    ya              
d)    ja                     
e)    Cannot be determined

7).    Which of the following may represent 'hell is way'?
a)    ig ad no           
b)    ig py ya     
c)    re ad be    
d)    ig li re              
e)    ad re ig

8).    ‘mi’ is the code for
a)    to                     
b)    win            
c)    way                       
d)    of                    
e)    Cannot be determined

9).    What is the code for' best'?
a)    ad                    
b)    mi              
c)    no              
d)    ja                     
e)    Cannot be determined

10).    Which of the following represents 'of the way'?
a)    ku be ad          
b)    rni be no    
c)    ku be ya    
d)    mi ku be          
e)    be mi ad

Answer:
1)b    2)b    3)c     4)b    5)a    6)e    7)e    8)b    9)c     10)a

Solutions
Directions (1-5):

Directions (6-10):
word
best
way
to
win
the
hell
of
day
sell
night
code
no
ad
ja
mi
ku
ig
be
zo
li/ya
ya/li





 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">