3 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-28:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below it :
(i) Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in a row of the class facing the teacher.
(ii) D, who is to the immediate left of F, is second to the right of C.
(iii) A, is second to the right of E, who is at one of the ends.
(iv) J is the immediate neighbour of A and B and third to the left of G.
(v) H is to the immediate left of D and third to the right of I.

1).  Who is sitting in the middle of the row ? 
a)   
b)   
c)    B
d)   
e)    None of these

2).  Which of the following group of friends is sitting to the right of G ?
a)    IBJA 
b)    ICHDF 
c)    CHDF
d)    CHDE 
e)    None of these

3).  In the above sitting arrangement, which of the following statements could be dispessed with?
a)    (i) 
b)    (ii) 
c)    (iii)
d)    (iv) 
e)    None

4).  Which of the following statements is true in the above sitting arrangement ?
a)    There are three students sitting between D and G.
b)    G and C are neighbours sitting to the immediate right of H.
c)    B is sitting between J and I.
d)    K is sitting between A and J.
e)    None of these.

5).  If E and D, C and B, A and H and K and F interchange their positions, which of the following pair of students is sitting at the end ?
a)    D and E 
b)    E and F 
c)    D and K
d)    K and F 
e)    None of these

Directions (6-11): Study the following information carefully and answer the question given below: 
Eight friends Heena , Chandan, Nita, Gaurav, Bhavesh, Pranav, Dinesh and Isha are sitting in a row facing north .All of them like different colours , viz Red,Orange,Green,Yellow,Black,Violet and Blue.
·         There is only one person between nita and the one who likes Violet.
·         Dinesh is neither an immediate neighbour of Nita nor he likes Green.
·         Heena sits fourth to the left of the one who likes violet but she does not like Pink.
·         The person who likes Black is third to the right of the one who likes Green and sits on the immediate right of Heena.
·         The one who likes Green sits at one of the extreme ends of the row. Chandran does not like Green.
·         Pranav is an immediate neighbour of both Dinesh and Nita.
·         Isha sits at one of the extreme ends of the row but she does not like Green.
·         The one who likes Blue sits second to the right of the one who likes Orange.
·         The ones who like Black and Pink are immediate neighbour.
·         Bhavesh sits third to the left of Nita and likes Yellow.
·         There is only one person between the persons who like Yellow and Black.

6).  How many persons are there between Gaurav and Chandra?
a)    Two         
b)    Three           
c)    Four
d)    Five
e)    None of these

7).  Who among the following is an immediate neighbour of the person who like Black and Yellow?
a)    Dinesh    
b)    Gaurav    
c)    Heena
d)    Chandan 
e)    None of these

8).  Who among the following likes Orange?
a)    Nita                        
b)    Pranav    
c)    Dinesh    
d)    Bhavesh 
e)    None of these

9).  Who among the following sits on the immediate left of the one who likes Blue?
a)    The one who likes Orange
b)    Either Pranav or Nita
c)    The one who likes violet
d)    The one who likes Black
e)    None of these

10).  Who among the following sits third to the Right of the person who likes Red?
a)    Nita                
b)    Gaurav    
c)    Dinesh
d)    Pranav    
e)    None of these

11).  Which of the fallowing statements is /are true?
a)    Bhavesh is on the immediate right of Gaurav and likes Green.
b)    Heena sits second to the right of nita.
c)    Dinesh is an immediate neighbour of Isha and Nita.
d)    Only 1) and 3)are true
e)    None of these

Answer:
1)b    2) c    3) e   4) c    5) c    6) a   7) c    8) b   9) c    10) d 11) e

Solutions:
Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-11):






 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">