7 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-30:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten members Q,R,S,T,U,V,W,X,Y and Z are made to sit in two rows- I and II, five members in each row. They are facing each other in such a way that the members of row I are facing the members of row II. The members of row I are facing south. T is third to the right of Q and is exactly opposite W.R sits on the immediate right of W and is facing south. X is third to the right of R and is exactly opposite V. S sits between Q and U and is opposite Y.
1).Who among the following sits second to the left of S?
a)    T
b)    V
c)    Q
d)    Z
e)    None of these

2).Which of the following groups of persons sit in the same row?
a)    U,X,Y
b)    Q,R,S
c)    W,Y,Z
d)    W,T,Y
e)    None of these

3).Who among the following sits on the immediate right of R?
a)    S
b)    Y
c)    Z
d)    U
e)    None of these

4).Who among the following sits exactly opposite Z?
a)    Q
b)    T
c)    V
d)    Can’t be determined
e)    None of these

5).Who among the following sit on the extreme ends of row I?
a)    W,X
b)    Z,Y
c)    V,T
d)    S,Y
e)    None of these

Directions (Q.6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
            Eight friends Shahil, Sonali, Nitesh, Vidya, Rohit, Gita, Sanchita and Deepak are made to sit in two rows I and  II with four members in each row. Shahil, Gita, Sanchita and Deepak are facing south and sit in row I. Sonali, Nitesh, Vidya and Rohit are facing north and sit in row II. Each members of row I is facing a member from row II. There are two Doctors, two Engineers, two Judges and two Commissioners in the group. No two persons belonging to the same profession sit in the same row.
            The Engineers of row I sits on the immediate right of Deepak. The Doctor of row II faces the immediate neighbor of the Engineer of row I. Vidya faces the immediate neighbor of Gita, who is not and Engineer. There is only one person between the Judge and the Commissioner in both rows. The Commissioner of row I faces the Engineer of row II. Sonali is not a Judge.
            Gita sits on the immediate left of Deepak. Nitesh is not the Judge and he does not sit at any ends of the row. The judge of row II faces Shahil. Vidya is not an immediate neighbor of Rohit.

6).Who among the following sits between Sonali and Vidya?
a)    Sanchita, who is a judge
b)    Sonali, who is an engineer
c)    Rohit, who is a judge
d)    Nitesh, who is a commissioner
e)    None of these

7).Who among the following sit at the ends of the rows?
a)    Commissioner of row II and Judge of row I
b)    Judge of row II and Doctor of row I
c)    Engineer of row I and Engineer of row II
d)    Doctor of row II and Judge of row I
e)    None of these

8).Which of the following is the pair of Doctors?
a)    Sonali,Deepak
b)    Gita,Sonali
c)    Nitesh,Vidya
d)    Shahil,Sanchita
e)    None of these

9).Who among the following sits diagonally opposite the Judge of row II?
a)    Gita
b)    Sanchita
c)    Shahil
d)    Vidya
e)    None of these

10). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. who among the following do not belong to that group?
a)    Shahil,Vidya
b)    Rohit,Sanchita
c)    Sonali,Gita
d)    Nitesh,Sanchita
e)    Rohit,Deepak

Answer: 
1)b    2)C    3)b   4)a    5)a    6)d   7)c    8)b   9)b    10)b

Explanation:
 Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):






 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">