8 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-31:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the question given below.
Ten persons J,K,L,M,N,P,Q,R,S and T are sitting in two rows with five persons in each row. The persons in row one are facing south and the persons in row two are facing north. Each person in row one faces a person from the other row.
All of them like a different soft drink ,viz sprite, slice, pepsi, maaza, fanta, mirinda, limca, 7up, nimbooz and cola, but not necessary in the same order.
The persons who like fanta and mirinda sit opposite each other. P sits opposite J, who likes sprite. The one who likes slice sits opposite the one who likes 7up.T is not facing north but sits third to the left of Q, who likes slice. There is only one person between K and L. N sits at one of the ends of the row and likes mirinda. The one who likes 7up is on the immediate right of M, who does not like cola. The persons who like pepsi and maaza respectively are not facing north. L likes limka. The one who likes maaza sits opposite the one who is second to the right of K. S does not like cola. N sits opposite the one who sits second to the left of the one who likes pepsi.
1). Who among the following likes cola?
a)    R  
b)    T   
c)    P
d)    S  
e)    None of these
2). Who among the following sit at the extreme ends of the row and are facing south?
a)    M,N          
b)    S,L           
c)    T,N
d)    R,T           
e)    None of these
3). How many persons sit between M and N?
a)    one          
b)    two           
c)    three
d)    can’t be  determined     
e)    None of these
4). K likes which of the following  soft drinks?
a)    Fanta                   
b)    7up                      
c)    Cola
d)    Maaza     
e)    None of these
5). which of the following statements is/are true?
a)    R likes Cola and sits at one of the ends of the row.
b)    P is the immediate neighbour of Q and the person who likes fanta.
c)    The one who likes limca sits on the immediate left of the one who likes mirinda.
d)    only a) and c)are true
e)    None of these.
6). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group.Which is the one that does not belong to that group?
a)    R,Q          
b)    N,L           
c)    M,K
d)    T,S           
e)    S,L

Directions (Q. 7-9): Read the following information carefully and answer the questions which follow:
A, B, C, D, E and F live on different floors in the same building having six floors numbered one to six (the ground floor is numbered 1, the floor above it, numbered 2 and so on and the topmost floor is numbered 6).
A lives an odd numbered floor. F lives on even numbered floor neither 6 nor 2. C lives immediately above the floor on which E lives who does not live odd number floor. C does not live on an even numbered floor. There are 3 persons lives between C and D. A lives immediately below E.
7). On which of the following floors does E live?
a)    2nd
b)    4th
c)    6th
d)    3rd
e)    cannot be determined
8). Who amongst the following lives on the topmost floor?
a)    B
b)    E
c)    F
d)    D
e)    cannot be determined
9). Who amongst the following lives on the floor exactly between the floors on which B and C live?
a)    A
b)    D
c)    E
d)    F
e)    Either D or E
10). How many persons lives between C and F?
a)    None
b)    one
c)    two
d)    three
e)    more than three

Answer: 
1)a    2)d    3)c   4)b    5)d    6)e   7)a    8)d   9)d    10)a

Explanation:
Directions (Q. 1-6):
Directions (Q. 7-10):

Floor
Person
6
D
5
B
4
F
3
C
2
E
1
A

More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">