15 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-33:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code language. 'India provide financial help' is written as 'pa Ii ka sa'. 'help for other country' is written as ‘sa ri jo sh’,  'provide for poor country' is written its ‘jo ri ha pa' and 'Pakistan needs financial help' is written as ‘ta sa si li’.

1). What is the code for 'India help Pakistan' in the given code language?
a)      ka sa ta           
b)    li pa ta        
c)       sa jo ka
d)    Cannot be determined                               
e)    None of these

2). What does ' Ii' stand for?
a)    Pakistan  
b)    financial
c)    help
d)    poor         
e)    None of these

3). What is the code for 'help' in the given code language?
a)    si
b)    ri
c)    sa
d)    Can't be determined
e)    None of these

4). What may be the possible code for 'financial needs' in the given code language?
a)      sa si                 
b)      li si                    
c)       ka ta
d)      Can't be determined                                                    
e)      None of these

5). What is the code for 'country' in the given code language?
a)    pa
b)      sh                                                                 
c)       jo
d)      cannot be determined                                                 
e)      None of these

6). In a row of girls, Divi and Pavi occupy the ninth place from the right end and tenth place from the left end, respectively. If they interchange their places, then Divi and Pavi occupy seventeenth place from the right and eighteenth place from the left respectively. How many girls are there in the row?
a)    22
b)    24
c)    26
d)    28
e)    Cannot be determined

7). Students line up in a queue in which Ashwin stands fifteenth from the left and Saran is seventh from the right. If they interchange their places, Saran would be fifteenth from the right. How many students are there in the queue?
a)    21
b)    22
c)    28
d)    29
e)    30

8). Ruban ranks eighteenth in a class of 49 students. What is his rank from the last?
a)    18
b)    19
c)    31
d)    32
e)    17

9). N ranks fifth in a class. S is eighth from the last. If T is sixth after N and just in the middle of N and S, then how many students are there in the class?
a)    21
b)    23
c)    24
d)    25
e)    20

10). Vinoth is sixth from the left end and Penchal is tenth from the right end in a row of boys. If there are eight boys between Vinoth and Penchala, how many boys are there in the row?
a)    21
b)    23
c)    24
d)    25
e)    26

Answers:
1).d)   2).b)  3).c)  4).b)  5).d)  6).c)  7).d)  8).d)  9).c)  10).c)

Solution:
Directions (Q. 1-5):
India provide financial help  pa li ka sa (i)
help for other country  sa ri jo sh (ii)
provide for poor country   jo ri ha pa ... (iii)
Pakistan needs financial help  to sa si li ... (iv)
From (i), (ii) and (iv), help - > sa (v)
From (i) and (iii), provide  pa ... (vi)
From (i), (iv) and (v) financial  li (vii)
From (i), (v), (vi) and (vii), India  ka... (viii)
From (ii) and (iii), for/country  jo/ri ... (ix)
From (ii), (v) and (ix) other  sh (x)
From (iii), (vi) and (ix) poor  ha ... (xi)
From (iv), (v) and (vii) Pakistan/needs  ta/si  …(x ii)

6). c) Since Divi and Pavi exchange places, so Pavi’s new position is the same as Divi’s earlier position. This position is 17th from the right and 10th from the left. Therefore Number of girls in the row = (16 + 1 + 9) = 26.
7). d). Saran’s new position is 15th from the right as well as the left end of the row.
Therefore number of students in the queue = ( 14 + 1 + 14 ) = 29.
8). d). Number of students behind Ruban in rank = ( 49 - 18 ) = 31.
So, Ruban is 32nd from the last.
9). c) Number of students in the class = ( 4 + 1 + 5 + 1 + 5 + 1 + 7 ) = 24.
10). c). Clearly, number of boys in the row = ( 6 + 10 + 8) = 24.





 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">