16 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzles)

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-34:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 01-05): Study the following information to answer the given questions.
Seven friends, viz Manjit, Navin, Parul, Hitesh, Tarun, Raghu and Sahil, are pursuing their PhD in different subjects—Maths, History, Political Science, Chemistry, Economic, Accounts and Geography, but not necessarily in the same order. They study in three different universities, viz P, Q and S. At least two friends study in the same university. Hitesh is studying Political Science in university P. The one who is studying History is not from university S. Sahil is studying Geography in university Q with only Navin. Manjit is not studying Economics and is not from university P. Raghu is studying Accounts and is not from university P. Tarun is studying Chemistry but not from university P. No one studies Maths or Economics in university P.

1). Which of the following represents the group that studies in university S?
a)   Hitesh, Navin   
b)   Parul, Raghu, Tarun
c)   3 ) Manjit, Tarun        
d)   Tarun, Raghu, Manjit
e)   None of these
2). Parul is studying in which of the following universities?
a)   P  
b)   Q
c)   S  
d)   Can't be determined
e)   None of these
3). Which of the following combinations is true?
a)   Manjit—Economics--university S
b)   Navin—History—university Q
c)   Parul—History—university S
d)   Tarun—Chemistry—university Q
e)   None of these
4). Navin studies which subject in PhD?
a)   History   
b)   Maths    
c)   Economics
d)   Can't be determined   
e)   None of these
5). Who among the following is studying History in PhD?
a)   Navin     
b)   Parul      
c)   Raghu
d)   Manjit    
e)   None of these

Directions (Q. 06-10): Study the following information to answer the given questions.
Six persons L, M, N, O, P and R are sitting around a circular table facing towards the centre in a hotel. They ordered different items like Juice, Shake, Ice cream, Fruits, Patties and Pastries for their breakfast, not necessarily in the same order. Each of them wears a shirt of a different brand, viz Levis, Woodland, Lee, Mufti, Raymond and UCB, not necessarily according to the order given.
i.) The persons who ordered Juice, Ice cream, and Pastries are wearing neither Levis nor Woodland shirts.
ii.) The persons in Lee and Raymond shirts have ordered neither Juice nor Ice cream.
iii.) L is not wearing a Levis shirt and is not on the immediate left of the person who has ordered Fruits.
iv.) The only person who is sitting between P and R likes Shake. The person who is on the left side of the person in Levis shirt does not eat Patties.
v.) O ordered Fruits and he is wearing Lee shirt. He is facing the person who has ordered Shake.
vi.) The one who has ordered Juice is sitting opposite the person in UCB shirt while the person in Lee shirt is on the left side of the person who ordered Pastries.
vii.) The one who ordered Patties is on the immediate right of the person in Levis shirt but on the immediate left of the person who ordered for Ice cream.
viii.) N has not ordered Ice cream while R has not ordered Juice.
6). Who among the following is wearing Levis shirt?
a)   L  
b)    M
c)   N
d)   P  
e)   None of these
7). The only person who is sitting between P and O is wearing the shirt of which of the following brands?
a)   Mufti      
b)   UCB      
c)   Woodland
d)   Raymond         
e)   None of these
8). Who among the following has ordered Pastries?
a)   1)M        
b)   2)O        
c)   3)N
d)   4)P        
e)   5) None of these
9). Which of the following is correctly matched?
a)   L—Raymond—Pastries
b)   M—Mufti--Ice cream
c)   P—Mufti--Ice cream
d)   R—Woodland—Pastries
e)   None of these
10). The person who ordered patties is wearing the shirt of which of the following brands?
a)   Mufti
b)   Raymond
c)   UCB
d)   Woodland
e)   None of these

Answers:
1).d)   2).a)  3).e)  4).c)  5).b)  6).c)  7).d)  8).e)  9).a)  10).d)


Solutions:
Direction (01 to 05):
Friend
University
Subject
Manjit
S
Maths
Navin
Q
Economics
Parul
P
History
Hitesh
P
Political Science
Raghu
S
Accounts
Sahil
Q
Geography
Tarun
S
Chemistry

Direction (06 to 10):





 


More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">