21 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions [Answers Updated]

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-38:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Veni, Veera, Viraj, Velan, Vendan, Varun and Venu live on 7 different floors of building but not necessarily in the same order. The lowermost floor is numbered 1, then 2,3 and so on. Each one of them also likes a different company sims namely Airtel, Aircel, Reliance, Docomo, Idea, Vodafone and Bsnl. Veni lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who likes Idea lives immediately above Veni. Only 2 persons live between Velan and the one who likes Idea. The one who likes Aircel lives on one of the odd numbered floor above Velan, Only 3 persons live between Viraj and the one who likes Aircel. The one who likes Reliance lives immediately above Viraj. The one who likes Airtel lives immediately above one who likes Bsnl. Venu lives on an odd numbered floor, Only one person lives between Veera and Vendan. Veera lives on one of the floors above Vendan. Neither Viraj nor Veni likes Docomo. Vendan does not like Reliance.

1). Who lives between Vendan and Varun?
a)    Veni
b)    Venu
c)    Viraj
d)    Veera
e)    Velan

2). Which of the following sim does Vendan likes?
a)    Bsnl
b)    Airtel
c)    Vodafone
d)    Docomo
e)    None of these

3). Which of the following combination is not true?
a)    Velan – 3th floor
b)    Venu – 7th floor
c)    Vendan – 4th floor
d)    Viraj – 5th floor
e)    Veni – 5th floor

4). Who among the following lives on the floor numbered 5?
a)    Varun
b)    Velan
c)    Veera
d)    Veni
e)    Venu

5). Which of the following combination is correct?
a)    Veera - Vodafone
b)    Venu – Airtel
c)    Veni – Reliance
d)    Varun – Aircel
e)    Viraj – Vodafone

Directions (Q. 6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Y H 4 T $ F O 9 V * R 5 Q M @ I E 7 K + C 2 Z W A # N

6). Position wise $ is related to M and Y is the same way as 5 is related to which of the following?
a)    9 and +
b)    + and V
c)    K and I
d)    4 and I
e)    None of These

7). If all the vowels in the above arrangement are dropped which of the following will be the middle element?
a)    Q
b)    R
c)    5
d)    M
e)    None of these

8). How many such elements are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a vowel and immediately preceded by a symbol?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    More than three

9). If all the numbers in the above arrangement are arranged in ascending order from left to right how many numbers will retain their position within the arrangement after rearrangement?
a)    One
b)    Two
c)    Three
d)    Four
e)    None of those

10). If the positions of the elements in the above arrangement are interchanged i.e. first and twenty sixth, second and twenty-fifth and so on and the position of the last element is left unchanged which of the following will be tenth from the left end after rearrangement?
a)    *
b)    V
c)    7
d)    +
e)    E
Answers:
1)e   2)b   3)d   4)d  5)e   6)d  7)a   8)c   9)b   10)e

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Floor
Person
Sims
7
Venu
Docomo
6
Veera
Idea
5
Veni
Aircel
4
Vendan
Airtel
3
Velan
BSNL
2
Varun
Reliance
1
Viraj
Vodafone

6). $ - M = +8
Y – 5 = +10
4 – I = +12
Answer: d)

7). According to question
Y H 4 T $ F 9 V * R 5 Q M @ 7 K + C 2 Z W # N
Q will be in middle.
Answer: a)

8). According to question
Symbol – Element – Vowel
$ – F – O
@ – I – E
Two pairs
Answer: c)

9). According to question
Y H 2 T $ F O 4 V * R 5 Q M @ I E 7 K + C 9 Z W A # N
Two number remains same position
Answer: b)

10). After rearrangement
# AW Z 2 C + K 7 E I @ M Q 5 R * V 9 0 F $ T 4 H Y N
E will be 10th after the rearrangement.
Answer: e)








More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">