23 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions Set-40:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. Nos. 1-5):  Study the following information carefully and answer the questions given below it.

Digits in the numbers are to be coded as follows
Letters
J
A
L
S
E
Q
G
D
K
M
B
I
N
P
R
Number / Symbol Code
8
5
#
9
2
£
6
%
3
7
*
4
@
$
1
Conditions
 (i) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(ii) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.

1). EMANRB
a)    *75@12
b)    275@1*
c)    ©75@2©
d)    *75@1*
e)    None of these

2). QDBGRM
a)    £%*617
b)    £©*6©7
c)    £%*167
d)    % £*61©
e)    None of these

3). KQAPJE
a)    3£5$82
b)    3£58$2
c)    2£5$82
d)    2£5$83
e)    None of these

4). JAQDKP
a)    85£%3$
b)    $5£%3$
c)    $5£%38
d)    $5£3%8
e)    None of these

5). IKQLMS
a)    43£#74
b)    ©3£#7©
c)    4£3#74
d)    93£#74
e)    None of these

Directions (6-10): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
A * B means A is either equal to or greater than B
A $ B means A is equal to B
A £ B means A is either equal to or smaller than B
A & B means A is smaller than B
A @ B means A is greater than B

6). Statements: M @ T, O @ R, O & T
Conclusions:
                       I. O £ M
                      II. R & T
                     III. M @ R
a)    Only I and II follows
b)    Only II and III follows
c)    Only I and III follows
d)    None follows
e)    None of these

7). Statements: R * H, T & H, H * B
Conclusions:
                    I.  R $ B
                    II. R @ B
                   III. R @ T
a)    I and II only follows
b)    Either I or II and III only follows
c)    Only I follow  
d)    II and III only follows
e)    None of these

8). Statements: E @ R, M @ L, E & L
Conclusions:
                       I. L @ R
                      II. E & M
                     III. M @ R
a)    Only I and II follows
b)    Only II and III follows
c)    Only I and III follows
d)    None follows
e)    All follows

9). Statements: Y $ V, H $ S, V * S
Conclusions:
                       I. S £ H
                      II. H £ V
                     III. Y * S
a)    Only II follows
b)    Only I and II follows
c)    c) Only   III follows
d)    Only II and III follows
e)    None of these

10). Statements: J & C, C * B, S * C
Conclusions:
                       I. B * J
                      II. S £ J
                     III. S @ B
a)    None follows
b)    Only I follow
c)    Only II follows
d)    Only III follows
e)    Only II & III follows

Answers:
1)a   2)e   3)c   4)b  5)d   6)b  7)b   8)e   9)d   10)d

Explanation:
1). EMANRB - *75@12
Condition ii follows
Answer: a)
2). QDBGRM - £©*6©7
Condition iii follows
Answer: e)
3). KQAPJE - 2£5$82
Condition ii follows
Answer: c)
4). JAQDKP - 85£%3$
No condition follows
Answer: b)
5). IKQLMS - 93£#74
Condition I follows
Answer: d)
Directions (Q. 6-10):
A * B means “A ≥ B”
A $ B means “A = B”
A £ B means “A ≤ B”
A & B means “A < B”
A @ B means “A > B”
6). M > T, O > R, O < T
O ≤ M not follows
R < T follows
M > R follows
Answer: b)
7). R ≥ H, T < H, H ≥ B
R = B
R > B
R > T
Either I or II and III follows
Answer: b)
8). E > R, M > L, E < L
L > R
E < M
M > R
All follows
Answer: e)
9). Y = V, H = S, V ≥ S
S ≤ H not follows
H ≤ V follows
Y ≥ S follows
Answer: d)
10). J < C, C ≥ B, S ≥ C
B ≥ J not follows
S ≤ J not follows
S > B follows
Answer: d)









More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">