29 Nov 2016

IBPS Clerk/RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Answers updated

IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions
IBPS Clerk/RRB/SO 2016- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Set-44:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS RRB/Clerk/SO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 1-5): Read the following information and answer the questions given below it:
(i) L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circle facing the centre.
(ii) 'N', who is third to the left of 'P', is not a neighbour of 'R' and 'M'.
(iii) S is the neighbour of 'O' and 'R' and is third to the right of 'M’.
(iv) ‘L' is not the neighbour of ‘O', who is second to the left of 'N'.

1). What is the position of ‘Q'?
a)    Immediate right of R
b)    Immediate left of N
c)    Third to the right of M
d)    Second to the left of S
e)    None of these
2). Which of the following is the pair of adjacent persons?
a)    R and M
b)    M and N
c)    R and O
d)    L and P
e)    None of these
3). Which of the following pairs has the first person sitting second to the left of the second person?
a)    N,M
b)    Q, S
c)    L,Q
d)    S, P
e)    None of these
4). If N and O interchange their positions, then which of the following will be the correct statement?
a)    S is on the immediate right of N.
b)    R is second to the right of O.
c)    O is between L and Q.
d)    N is between L and Q.
e)    None of these
5). Which of the following has the second person sitting between the remaining two?
a)    M,L,P
b)    N, L,Q
c)    P,S,R
d)    Q, N, O
e)    None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F and G arc sitting in a straight line facing north, but not necessarily in the same order. There is only one person between F and C. E sits between A and D. There are only two persons between E and G. F sits on the immediate left of A, who sits in the middle of the row.
6). How many persons are there between E and F?
a)    One
b)    Two
c)    Three
d)    Can't be determined
e)    None of these
7). Who among the following sit at the extreme ends of the row?
a)    D,F
b)    G,C
c)    B, C
d)    Can't be determined
e)    None of these
8). Who among the following sits on the immediate right of D?
a)    G
b)    E
c)    F
d)    B
e)    None of these
9). Who among the following sits third to the right of A?
a)    C
b)    G
c)    B
d)    E
e)    None of these
10).  Which of the following statements is true with regard to B?
a)    B is second to the right of A.
b)    B is fourth to the left of G
c)    B sits at the extreme right end of the row.
d)    B sits at the extreme left end of the row.
e)    None of these

Answers:

1).b)   2).e)  3).a)  4).c)  5).e)  6).a)  7).c)  8).d)  9).c)  10).c) 

Explanation:

Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):








More Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk/RRB - Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">